promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnt a világ legjobb színésze: nem tudta feldolgozni a rengeteg elismerést?
Borítókép:  Daniel Day-Lewis a Fantomszál című filmben. / Annapurna pictures / Focus featu / Collection ChristopheL via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A három Oscar-díjas Daniel Day-Lewis rengeteg művész példaképe, hiszen talán nem is létezik olyan színész, aki nála jobban el tudna mélyülni egy szerepben. A Lincoln, Az utolsó mohikán és többek között a Vérző olaj 63. születésnapját ünneplő zsenije 2017-ben fordított hátat a szakmának és a rajongóinak, mivel nagy volt a nyomás, és már nem élvezte annyira a munkáját, mint amennyire szerinte kéne. Azóta szinte teljesen eltűnt, és csak egy-két lesifotó készült róla és a feleségéről, de szerencsére az utolsó filmje, a Fantomszál méltó módon zárta le a pályafutását.

Daniel Day-Lewis tényleg mindig olyan alakítást nyújt, ahol el lehet veszni a munkája részleteiben, mivel elképesztő módszerekkel szokott felkészülni. Az utolsó, Fantomszál című romantikus drámájában például egy ruhakészítőt alakít, azért ő is megtanulta a szakmát, de annak idején a cipőkészítést is elsajátította, szóval tényleg szereti magára ölteni a karakterei életét és hétköznapjait. Itt pedig egy valóban különleges figurát sikerült megtestesítenie.

A Fantomszál egy elismert tervező és az új múzsájául szolgáló fiatal lány kapcsolatáról szól, ahol a hölgy próbálja nélkülözhetetlenné tenni magát, és elérni, hogy őt kivételesen ne cserélje le a férfi, amint egy kicsit is megöregedett, és megunta.

Kép: Vicky Krieps a Fantomszál című filmben. / imdb.com

A nyolcszoros Oscar-jelölt Paul Thomas Anderson az 50-es évek Londonjába kalauzol minket egy elég lassú és kimért alkotással, viszont nagyon jól áll neki, mivel ezzel elegánssá is teszi a gyönyörűen megvalósított filmet. A színészekre természetesen nem lehet panasz, de Day-Lewis elviszi a hátán az egész karakterközpontú művet, mivel akármennyire is egy ellenszenves, elviselhetetlen, megrögzött embert alakít, mégis szerethető marad a játéka miatt.

Egyszerűen érdekes nézni a karakterek közti interakciót, ahol apró, életszerű pillanatok szolgáltatják a humort, feszültséget, fájdalmat, és mindenkinek megértjük a motivációját, életszemléletét.

Nincs sok olyan mű, amiben ennyire kevés dolog történik, mégis végig le tud kötni minket. Folyamatosan érezni, hogy ez egy profi, művészi munka, amivel értéket akartak képviselni, és ez sikerült is nekik, ugyanis a Fantomszál különleges hangulattal rendelkezik, ami egyből beránt minket ebbe a furcsa, szokatlan világba. Nagyon élvezetes kis film lett, ami mindenkinek ajánlott, hiszen nem csupán Daniel Day-Lewis utolsó, fantasztikus munkája, de olyan figurákat is megismerhetünk benne, akiket az életben valószínűleg messziről elkerülnénk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás