promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kilenc éve tudtak az emberek a járvány érkezéséről, mégse tettek semmit
Borítókép:  Jude Law a Fertőzés c. filmben. / imdb.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány már az egész világon hatalmas gondot okoz, és úgy néz ki, hogy még nem látjuk a fényt az alagút végén, így nem lehet tudni, hogy mikor ér véget ez a rémálom. Az emberek azt mondják, hogy váratlanul jött a betegség, és nem lehetett rá felkészülni, de mégis van egy 2011-es film, ami szakértők segítségével készült, és félelmetesen hasonlít a benne szereplő helyzet a mostanihoz.

A Fertőzés című alkotás a járvány terjedésével egyből népszerű lett a letöltő oldalakon és az online tékákban, hiszen ebben a témában nincs ennél jobb film, ráadásul most elképesztően releváns. Az Oceans-szériát is jegyző Steven Soderbergh rendezte, aki egy olyan művet akart létrehozni, ami rideg, valós, félelmetes, és talán felébreszti az embereket. Ez Scott Z. Burns zseniális forgatókönyvével sikerült is neki, hiszen az író szakemberek segítségét kérte, hogy gondolják át: vajon mi történne, ha elszabadulna egy vírus?

És ami a legfélelmetesebb az egészben, hogy szinte minden pontosan úgy történik a kilenc évvel ezelőtt készült filmben, ahogy a valóságban is. Ez főleg akkor borzolja a gerincünket, mikor az alkotásban arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék a tömeget, maradjanak otthon és sűrűn mossanak kezet.

Olyan remek színészek szerepelnek benne, mint Kate Winslet, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Marion Cotillard vagy Laurence Fisburne, így egy kicsit az emberi oldalba is betekintést nyerünk, de mégis a félelem, a bizonytalanság és a káosz van a főszerepben, amiket szépen lassan látunk kibontakozni a láthatatlan, halálos ellenség miatt. Rettenetes belegondolni, hogy mennyivel másabb lenne most a helyzet, ha annak idején komolyan vesszük ezt a filmet.

A műnél közreműködő kutatók szerint nem az volt a kérdés, hogy lesz-e világjárvány, hanem az, hogy mikor.

Matt Damon a Fertőzés c. filmben. / imdb.com

Most azt feltételezzük, hogy egy denevértől származik a koronavírus, és a Fertőzésben is így van, ráadásul jól láthatjuk, hogy milyen könnyen terjed, ha nem szentelünk külön figyelmet a megelőzésre. Körülbelül úgy érezzük magunkat a film nézése közben, mintha az HBO-n található Csernobilt látnánk, szóval végig feszültek vagyunk, ami olyan szempontból jó, hogy utólag ugyan, de így talán mi is tanulunk belőle, és óvatosabbak leszünk. Ráadásul a műben tovább is gondolják a dolgokat, így láthatjuk, hogy mire számíthatunk a jövőben.

Szóval a Fertőzés nem csupán a rendező egyik legjobb alkotása, amiben remek alakítások vannak, de a mostani helyzetben egyenesen hátborzongató, hogy mennyire pontosan jósolták meg a tudósok véleménye alapján az eseményeket, kezdve a jól ismert figyelmeztetésekkel, az arcmaszkokkal, karanténnal, kamu készítményekkel és a többivel. Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, főleg most, mert egyszerre rémiszt meg, és ad reményt ebben a szörnyű helyzetben. Az sem mellékes, hogy egy fantasztikusan precíz, különleges alkotásról van szó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás