promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Twin Peaks: 10+1 dolog, amit nem tudtál a most 30 éves kultsorozatról
Borítókép:  Kyle MacLachlan a Twin Peaks című sorozatban / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

David Lynch és Mark Frost izgalmas szériájában egy gyilkossági ügy növi ki magát valami jóval elborultabb dologgá. A Kyle MacLachlan főszereplésével készült alkotás 1990-ben mutatkozott be, és egyből megváltoztatta a televíziózást az izgalmaival, eddig nem látott furcsa dolgaival, így még most is rajongók milliói beszélnek róla. Megkerülhetetlen alkotás a Twin Peaks, ezért most összeszedtünk pár érdekességet, amit valószínűleg még nem tudtál a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású műsoráról.

1. Diane Keaton is rendezett egy részt

Az Annie Hall és a Minden végzet nehéz Oscar-díjas színésznője, Diane Keaton rendezte a második évad tizenötödik részét, ami a legtöbb néző szerint kifejezetten furcsára sikeredett. Elég meglepő belegondolni, hogy főleg a romantikus filmjeiről híres sztár a Twin Peaks elborult világának a része.

2. Véletlenül jött a gyilkos

A Bobot alakító ember, Frank Silva igazából csak egy berendező volt a forgatáson, és éppen Laura szobáját igazgatta, mikor szemet szúrt David Lynch-nek, és egyből elkezdte kamerára venni őt, csak a hecc kedvéért. Amikor az első részt vágták, az egyik jelenetben benne maradt Frank tükörképe, ezért végül úgy döntöttek, hogy színészként alkalmazzák, így lett ő Bob, a gyilkos, aki végül a televíziózás egyik ikonikus karakterévé vált.

3. Mindössze 20 perc alatt született meg az ikonikus főcímzene

A Twin Peaks igazán különleges, jól ismert főcímzenével rendelkezik, ami a mai napig az egyik leghíresebb dallama a televíziózásnak. Ennek tudatában kifejezetten érdekes, hogy David Lynch és Angelo Badalamenti állítólag mindössze 20 perc alatt írták meg a zenét egy szintetizátoron.

4. Maga Steven Spielberg akarta rendezni a második évad első részét

A Cápa, Schindler listája, Jurassic Park és még rengeteg világsiker rendezője, Steven Spielberg állítólag nagyon örült volna, ha ő rendezheti a második évad kezdését, és már azt is megosztotta a készítőkkel, hogy a lehető legfurcsábbra szeretné csinálni azt. Ez majdnem össze is jött, de végül David Lynch úgy gondolta, hogy inkább saját maga vállalja el a premiert, és majd egy későbbi részt rendezhet Spielberg. Ezt végül persze nem vállalta el.

5. Alapból sosem derült volna ki, hogy ki a gyilkos

David Lynch elárulta, hogy csak egy ideig lett volna a történet középpontjában Laura Palmer gyilkossága, aztán ahogy megismerjük a többieket, úgy tűnt volna el ez a szál. A misztikum, hogy ki ölte meg őt, folyton ott lett volna a levegőben, viszont sose derült volna ki, hogy ki a gyilkos.

6. Megemelkedett Twin Peaks lakossága

Eredetileg 5 120 ember élt a tragédia sújtotta helyen, de az ABC stúdió fejesei valamiért úgy gondolták, hogy ez a „falusias” szám elriasztaná a nézőket, ezért végül 51 201-re emelkedett a lakosság, ami már a Twin Peaks táblán is szerepel.

7. Külön filmet kapott volna az egyik karakter, Audrey Horne

A Sherilyn Fenn által alakított tinilány, Audrey Horne olyan népszerű volt, hogy egy külön, csak róla szóló filmen dolgoztak David Lynch-ék, ami elmesélte volna, hogyan költözik Los Angelesbe, hogy színésznő lehessen. A dolgot elvetették, de állítólag ez az alapja a rendező egyik kultikus művének, a Mulholland Drive-nak.

8. Németországnak köszönhetjük az epizódok címeit

A Twin Peaks egyik epizódjának sem volt címe, csupán számokkal jelölték a részeket, de amikor Németországban sugározták őket, akkor mindegyiknek adtak a helyi adón valami elnevezést. Máig ezeket használják, ráadásul külön érdekesség, hogy a konkurens csatorna annyira bele akart köpni a levesükbe, hogy előre elárulták a gyilkos kilétét, hátha akkor kevesebben fogják nézni a sorozatot.

9. A Laura Palmert alakító Sheryl Lee-nek csak a holttest szerepe jutott volna

Amikor felvették Sheryl Lee-t, akkor csupán arról volt szó, hogy az első részben ő lesz az áldozat, Laura Palmer, és kész. Végül észrevették, hogy egy tehetséges színésznőről van szó, így megalkották Laura ikertestvérét, Maddy Fergusont, hogy Sheryl Lee továbbra is szerepelhessen a műsorban.

10. Marilyn Monroe volt az egyik inspiráció

A készítők a Twin Peaks előtt egy Marilyn Monroe-ról szóló alkotáson dolgoztak, amiből végül nem lett semmi, így fogták magukat és átültettek az aktuális sorozatba egy pár dolgot. Ilyen például, hogy Marilynhez hasonlóan Laura pont az előtt hal meg, hogy nyilvánosságra hozott volna pár dolgot egy híres, befolyásos emberről, akivel viszonya volt.

+1: Gorbacsov mindent megmozgatott, hogy megtudja, ki a gyilkos

Az egykori Szovjetunió elnöke, Mihail Szergejevics Gorbacsov állítólag annyira kíváncsi volt a gyilkos kilétére, hogy felhívta az akkori amerikai elnököt, George H.W. Bush-t, hogy szóljon egy Carl Lindner nevű befektetőnek, hogy kérdezze meg a Twin Peaks egyik producerét, Jules Haimovitz-ot a dologról, és árulja el neki. Kicsit kusza, és hihetetlenül hangzik, de ebből is látszik, hogy mekkora hatással volt az emberekre ez a legendás sorozat.

Források: Vulture, Eightieskids, BuzzFeed, Ranker

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás