promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási kamu, hogy a Post Mortem lesz az első magyar horrorfilm
Borítókép:  Port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Augusztusra elkészülnek a Post Mortem című magyar horrorfilm utómunkái, amit rengeteg helyen reklámoznak úgy, mint az első magyar horrorfilm. Valójában ez egy hatalmas tévedés.

Jelenleg is zajlanak Bergendy Péter új filmjének utómunkái. A 41 forgatási nap összes felvételét tudták használni, és a kísérteteket megjelenítő filmes trükkök is nagyüzemben készülnek már. Kiretusálják a filmből a szellemalakokat mozgató köteleket, eltüntetik a zöld háttereket, így új életre kelnek a képek.

„Egészen megdöbbentő így látni a jeleneteket. A szellemmozgásokat Hellebrandt Gábor, a kreatív producertársam és írótársam fekete ruhába öltözve zöld háttér előtt játszotta el, és most az árnyalakok életre keltésében a számítógépes animáció is segít”

– magyarázta a rendező a távirati irodának.

A Post Mortem közvetlenül az első világháború és a spanyolnáthajárvány után játszódik egy kísértetjárta, magyar faluban. Erre a vidékre érkezik Tomás, a post mortem halottfotós (Klem Viktor), aki családjuk körében fényképezi az elhunytakat. A faluban élő kislány, Anna (Hais Fruzsina) Tomás segítségét kéri, így ketten szállnak szembe a kísértetekkel.

A filmet rengeteg portálon nevezik az első magyar horrorfilmnek, ez azonban közel sem igaz. Aki csak rákeres az interneten, számos hazai alkotást talál, ami ebben a műfajban készült. Ezek közül nevezek meg néhányat:

  • Defekt: Fazekas Lajos 1977-ben forgatott filmje egy fekete-fehér horror, amit végül csak 1984-ben adtak le a televízióban, és 1985-ben került a mozikba. A film főhősét Kern András alakítja, akinek meggyőződése, hogy összefüggés van három nő eltűnésének a körülményei között.
  • Alraune: Kertész Mihály és Fritz Ödön közös rendezésű némafilmjét előbb lehet hívni az első magyar horrornak, hiszen 1918-ban készült. A történet Hanns Heinz Ewers regényének feldolgozása, amelyben egy őrült tudós ember és mandragóra keresztezésével kapcsolatos kísérleteinek eredménye egy gyönyörű, de lélektelen, démoni nő. A filmnek sajnos nem maradt fent példánya, ezért lehetetlen megnézni.
  • Drakula halála: sajnálatos, hogy ez a film sem maradt fent az utókor számára, hiszen Lajthay Károly alkotása volt a filmművészet legelső Drakula-adaptációja. Bizony, még a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakulánál is régebbi.
  • Kárhozat: semmi köze Tarr Béla filmjéhez. Ez a Kárhozat 1997-ben készült a Cruel World Team Független Filmtársulat gyártásában, akik Magyarországon olyan műfaji filmekkel kísérleteztek, mint a horror, a gengszter-vígjáték, vagy a horror-vígjáték. Filmjeik mind állami támogatás nélkül, kis költségvetésből készültek. Ez az amatőr játékfilm megtalálható a YouTube-on.
  • Metamorfózis: ez egy 2006-ban bemutatott magyar-brit-német-osztrák-kanadai koprodukcióban készült horrorfilm, amit Hódi Jenő rendezett. Ebben a vámpírfilmben keveredik a Báthory-korszak és a jelenkor. Ugyancsak megtekinthető a YouTube-on.
  • A Guidebook to Killing Your Ex: Gallai József és Elekes Gergő egy függetlenfilmes páros, akik már több rövid-, illetve nagyfilmet készítettek nemzetközi támogatásból, és önerőből. Az egyik legjobbra értékelt horrorfilmjük az Útikönyv, hogyan öld meg az exedet.

Ahogy látjuk, számos magyar horrorfilm készült már az évtizedek során, de az igaz, hogy a Post Mortem lesz az első olyan magyar horrorfilm, amit a Magyar Filmalap támogat.

Bergendy Péter filmjére természetesen megéri várni, hiszen Trezor című alkotását tavaly nemzetközi Emmy-díjra jelölték. A rendező jelenleg több további produkció előkészítésén is dolgozik. Az egyik Petőfi Sándor János vitézének filmváltozata, amely a mai közönséghez szól majd, de tervben van egy pikáns kalandfilmsorozat is, kalandfilm, a Hadilányok, amely Mátyás király seregében játszódik 1472-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás