promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt az Asterix-képregények rajzolója
Borítókép:  Breathing Comics - PATRICK KOVARIK / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Albert Uderzo legismertebb figurája Asterix, a gall harcos volt. Az író és rajzoló 92 évesen hunyt el.

Hiába Franciaországban született, az apja olasz bevándorlóként érkezett, így ragaszkodott hozzá, hogy a fiának is olasz neve legyen. Innen hát az Uderzo név. Már óvodás korában is mesékhez készített illusztrációkat, szóval hamar megmutatkozott a tehetsége. Pedig a képregényrajzoló mint kiderült színvak volt, a munkáinak színezését nem ő végezte.

Uderzo művészeti vezető lett a Pilote magazinnál, aminél a tizenéveseket akarták megfogni. Ennek az első számában mutatkozhatott be Asterix, ami azonnal elnyerte a közönség szívét.

A társa René Goscinny volt, akivel 1961-ben már elhagyták a Pilote hasábjait, hogy önálló Asterix képregényt adhassanak ki. Hat év után annyira sikeres lett a figura és a franchise, hogy minden idejüket ennek a munkának szentelték.

1974-ben Párizsban megalapították az Idefix filmstúdiót és elkészítették az Asterix meghódítja Rómát című filmet. Goscinny bár elhunyt 1977-ben, Uderzo továbbra is társszerzőként tekintett rá, és feltűntette barátja nevét az alkotók között, azonban innen már önállóan írta a sztorikat.

A veje osztotta meg a hírt, miszerint Uderzo a neuilly-i otthonában halt meg. Pár külföldi portál tévesen hozza le, hogy a halálának az oka koronavírus volt, mivel hivatalosan megerősítették, hogy az író-rajzoló szívrohamban hunyt el.

Uderzo 2011-ben vonult vissza, hogy minden időt a családjával tölthessen, onnantól Jean-Yves Ferri-Didier Conrad párosa vitte tovább az Asterix-albumokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás