promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
8+1 film, amit március 15-én érdemes megnézned
Borítókép:  Port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából március 14-én és 15-én. Az ingyenesen, online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

1. Kardos Ferenc Petőfi '73 című filmje Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Budapesti és pápai gimnazisták „forradalmi passiójátékban” elevenítik fel a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja életének eseményeit. A diákok újraértelmezik Petőfi forradalmiságát, és vitákban tisztázzák saját, a forradalmisággal kapcsolatos fogalmaikat, jelenkori cselekvési lehetőségeiket, a társadalomhoz való viszonyukat.

2. Ugyancsak Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült Jankovics Marcell János vitéz című filmje is. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző zenés rajzfilmmel indult el a magyar egész estés animációs filmek gyártása.

3. Sára Sándor 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század történetét dolgozza fel, sokszoros fénytörésben ábrázolva a huszárok fordulatos hazaútját. A film főbb szerepeit Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Dózsa László és Oszter Sándor alakították.

4. Bódy Gábor évszázadokon átívelő, monumentális víziója, a Weöres Sándor verses elbeszélése alapján készült Psyché a reformországgyűlések, és a megtorlások világáról is emlékezetes képet rajzol.

5. Macskássy Katalin animációs rövidfilmjében, az Ünnepeink-ben kisiskolás gyerekek mesélnek rajzban és szóban a szocializmus időszakában megélt állami ünnepekről, köztük március 15-éről.

6. A Föltámadott a tenger az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális színes filmet forgattak, amelynek középpontjában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi Sándor és Bem József barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

7. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk a világosi fegyverletétel után játszódik. A megtorlások, a passzív rezisztencia, a titkos ügynökök világa, és a folytatás lehetőségei jelennek meg a Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével forgatott filmen.

8. Bereményi Géza filmeposza, A Hídember Széchenyi István, a legnagyobb magyar élettörténetét dolgozza fel fiatalságától a döblingi tragédiáig. Az Eperjes Károly, Cserhalmi György és Darvas Iván főszereplésével készült filmben az emberi dráma mellett megfogalmazódnak a reformkor és az elbukott szabadságharc legnagyobb kérdései is.

+1. Bár A kőszívű ember fiai nem szerepel a Nemzeti Filmintézet által ingyenesen elérhető filmek listáján, Várkonyi Zoltán klasszikusa semmiképp sem maradhat ki. A Jókai Mór regényéből forgatott kétrészes adaptációban Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Mécs Károly és Tordy Géza játssza a főbb szerepeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás