promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Max von Sydow
Borítókép:  Daily Star
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A svéd származású színészlegenda 90 éves volt.

Nemrég érkezett a szomorú hír, hogy elhunyt Max von Sydow. A színész halálát felesége, Catherine Brelet producer közölte.

Max von Sydow-t leginkább az Ingmar Bergman rendezővel közös munkái miatt ismerte a világ, legikonikusabb szerepét az 1957-es Hetedik pecsétben játszotta.

Utolsó szerepeit a Star Wars: Az ébredő Erőben, a Trónok harcában, és a Kurszkban alakította.

A színész Max Carl Adolf von Sydow néven született 1929. április 10-én a svédországi Skåne-ban. A lundi Katedrális iskolába járt, 9 éves korától németül és angolul tanult. Barátaiva közösen amatőr színtársulatot alapított az iskolában - innen indult színészi pályafutása. 1948 és 1951 között a stockholmi Királyi Drámaszínházban tanult. Első filmszerepe az 1949-es Csak egy anyában volt.

Ingmar Bergman-al 1955-ben találkozott, mikor Malmőbe költözött. Első közös munkájuk színhelye a Malmői Önkormányzati Színház volt, később a rendező oolyan filmjeiben szerepelt, mint A hetedik pecsét (1957), A nap vége (1957), a Szűzforrás (1960); az igazi áttörést A hetedik pecsét hozta meg neki.

Kevesen tudják, hogy Sean Connery előtt őt kérték fel James Bond szerepére az 1962-es Dr. No című filmben, azonban visszautasította a lehetőséget. 1965-ben A világ legszebb történetében játszotta Jézust, szerepelt Woody Allen 1984-es Hannah és nővérei című filmjében, az 1984-es Dűnében, az 1980-as Flash Gordonban, a Dredd bíróban, a Különvéleményben, és a Viharszigetben is.

Max von Sydow április 10-én lett volna 91 éves.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás