promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fűrész (2004) – egy legendás film kulisszatitkai
Borítókép:  Wallpaper Abbys
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan érkezik a Fűrész-reboot.

James Wan és társa, Leigh Whannell 2003-ban készítették el a Fűrész 0.5 című tízperces rövidfilmet. A fiatal alkotók célja az volt, hogy valamelyik nagy stúdió figyelmét felkeltsék vele, és mint tudjuk, ez végül sikerült is, hiszen a Lionsgate ráharapott a projektre.

2004-ben aztán be is mutatták, legelőször január 19-én a Sundance Filmfesztiválon, de a hivatalos premier október 29-ére esett, majd 2005. február 3-án Magyarországra is megérkezett. Azóta hét folytatást ért meg, és hamarosan bemutatják a reboot-ot is, ami Chris Rock ötlete alapján készült, és Spiral: From the Book of Saw (Spirál: Fűrész könyvéből) címen kerül a mozikba.

Hoztam nektek néhány olyan érdekes kulisszatitkot, amit talán nem tudtatok James Wan és Leigh Whannell 2004-es filmjéről.

1. A filmet mindössze 700 ezer dollárból forgatták le 18 nap alatt. A szoros forgatási menetrend miatt a színészeknek nem volt idejük próbákra, rögtön élesben kellett játszaniuk. James Wan rendező szerint így sokkal természetesebbek lettek az alakítások. Ehhez tartozó érdekesség, hogy Danny Glover-nek (David Tapp) és Shawnee Smith-nek (Amanda Young) mindössze egyetlen napig tartott a forgatás.

2. A film az első vágás után a legmagasabb, NC-17-es korhatár besorolást kapta, majd a stúdió nyomására több erőszakos jelenetet kivágtak belőle, hogy R-besorolással a moziba kerülhessen.

3. A filmben látható belsőszervek és vér mind valódi volt abból a szempontból, hogy a készítők sertésbelsőségeket használtak a forgatáson.

4. A film és az egész széria legjellegzetesebb eleme, a Jigsaw-baba egy egyedi készítésű darab, amit James Wan készített még az eredeti rövidfilmhez.

5. Az Amanda Young-ot alakító Shawnee Smith először visszautasította a lehetőséget, aztán megnézte Wan és Whannell rövidfilmjét, ami annyira tetszett neki, hogy végül mégis elvállalta a szerepet. A színésznő egy interjújában úgy írta le a filmet, mint egy nem mindennapi pszichothrillert, aminek fantasztikusan megírt, fordulatos története, és remek karakterei vannak. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Lawrence Gordon-t alakító Cary Elwes is, aki szerint a Fűrész nem is egy horror, hanem egy festői pszichothriller.

6. Az első rész forgatókönyve már a rövidfilm forgatása előtt kész volt. James Wan egy 2005-ös interjúban elmondta, hogy Leigh Whannell-el mindvégig azt tervezték, hogy egy játékfilmet készítsenek, ehhez azonban nem volt pénzük. Ezért döntöttek úgy, hogy egy kiragadott jelenetet valósítanak meg aprópénzből, amivel házalni fognak a nagy stúdióknál. Ez az a jelenet volt, amiben Kirakós Amanda Young-ot állította választás elé, aki egy fordított medvecsapdával a fején ébredt egy üres szobában. A rövidfilmben ugyanez a jelenet látható, csak ott Whannell alakította az áldozatot, aki később a nagyfilmben Adam-et játszotta.

7. A film központi helyszínéül szolgáló lepusztult, mocskos fürdőszoba valójában egy átalakított raktárhelyiség volt.

8. Kirakós karakterét Leigh Whannell találta ki. A színészt sokáig migrén gyötörte, ezért elküldték MRI-re. Whannell attól félt, hogy az orvos végül azt fogja vele közölni, hogy tumora van, és nincs sok ideje hátra. Ezután jött neki az ötlet egy karakterről, aki szembesíti áldozatait, hogy percei vannak csak hátra az életükből.

9. A Fűrész 1. és 2. részében látható csapdák ötletei Wan és Whannell gyermekkorából származnak. Az alkotópárosnak ugyanis gyakran voltak rémálmaik, amiben ijesztő eszközökkel kínozták vagy üldözték őket. Mikor a forgatókönyvet írták, ezeknek a rémálmoknak az emlékeit vetették papírra.

10. A rendkívül alacsony költségvetés ellenére a film elképesztő sikert, és csaknem 104 millió dollárt hozott globális szinten a stúdiónak és az alkotóknak. A kritikai fogadtatás és az első nézői reakciók után nem gondolkoztak sokat a folytatáson, a hivatalos premier után egy héttel már be is jelentették a Fűrész 2. részét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás