promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bad Boys 3-kritika: messze van még a tolószék
Borítókép:  CTMG/Sony Pictures
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jól pöfög a Mindörökké rosszfiúk retró vasútja, de már nem az igazi.

Be van fásulva a kritikusok többsége. Ez mostanában akkor látszott igazán, amikor a Bohém rapszódia moziba került. A 80 százalékuk teljesen mást várt, és annyira bedurcáztak, hogy a földbe tiporták az alkotást, meg jött a nagy kiakadás is, hogy Rami Malek miért kapott 2019-ben Oscart. Ítélhették volna Christian Bale-nek, vagy Viggo Mortensennek, de hogy Malek nem érdemtelenül birtokolja a szobrocskát, az is biztos.  

A mozirajongó társadalomnak párszor alkalmaznia kell azt a receptet, hogy nem szabad nagy elvárásokkal beülni egy filmre, és a Bad Boys 3 is pont ilyen. Hollywood persze folyamatosan adja a pofonokat, így belénk kódolta, hogy iszonyatosan vigyázni kell a folytatásokkal. Igazából, amit vártam a Mindörökké rosszfiúktól, azt megkaptam, és a Bad Boys-rajongók nagy része is így lesz vele.

A Bad Boys 1-2 nagyon magasra tette a lécet. Olyan akció-vígjáték franchise ez, amikből már nagyon kevés van. Hiányoznak is ezek, és a közönség is ki volt rá nagyon éhezve. Csak Amerikában majdnem 60 millióval nyitott Will Smith és Martin Lawrence párosa, amivel elküldték nyaralni a Dolittle-t. Hiába szerződtették le Robert Downey Jr.-t, a film világbevétele 49,8 millióra jött ki. Ezt a Bad Boys 3 csak a tengerentúlon túlszárnyalta a nyitányával.

Vicces dolog történt: amikor elkezdtem írni a kritikát, pont azt ecseteltem benne, hogy semmi szükség a Bad Boys 4-re, a hárommal le kellett volna ezt zárni, azonban a készítők természetesen raktak olyan jelenetet a filmbe, ami rögtön azt sugallja, hogy érkezik a folytatás. Amint ezt leírtam, az orrom előtt jelentették be a Bad Boys 4-et.

A Bad Boys második és harmadik része között 17 év telt el, ami rengeteg. Az sem tett jót a projektnek, amikor 2017-ben Joe Carnahan lelépett. Ugyebár ő rendezte volna a harmadik részt, és a forgatókönyv nagyja is az övé. A legvégső nagy fordulathoz szerintem neki már semmi köze nincsen. Mindenki érezte, hogy az ott túl volt tolva, és el is volt kapkodva.

Hiányzott Michael Bay, aki amúgy feltűnik a filmben, de azt persze nem árulom el, hogy hol és mikor. Bár a Bad Boys 1-nél akciók terén nem tűnt úgy, mintha ő irányítaná a dolgokat, de akkor még az volt az első komolyabb filmje 1995-ben. Utána már jött A szikla, az Armageddon, 2003-ban meg a Bad Boys 2, ahol valóban felrobbant minden, és iszonyatosan látványosak voltak a jelenetek.

Bay húzta a száját a költségvetésre, amivel a Sony nem akart elszállni, és csak 90 milliót szánt rá. Ez természetesen érződik, mivel spóroltak az akciójeleneteken. Nem baj, hogy a Bad Boys 1-re akar hasonlítani az egész, és a poénok vannak előtérben, de azok meg nem érnek fel az egy, de még a kettő szintjére sem. Smith és Lawrence nagypapizása egy idő után roppant unalmassá válik, és ez rombolja a hangulatot.

Valahogy úgy lehetne ezt leírni, hogy a Bad Boys 3-ban a vicceskedés néha tényleg az, de sokszor meg roppant kínos. Howard kapitány is káromkodhatna többet, mert azt annyira szeretjük. Amúgy a végét leszámítva tényleg jók a fordulatok, de kicsit sok idő megy el azzal, hogy a fiúk összerázzák magukat. A kötelező persze le van tudva, a rajongók megkapják az utalásokat a múltból, csak már kicsit megfáradva.

A Bad Boys 3 egy akció-vígjáték, kevés akcióval, és néhol kimerült poénokkal, de ettől függetlenül a dinamikus duó még mindig jól működik együtt, és mi bizony nevetünk rajtuk. Sokan gondolják úgy, hogy ennek az egésznek Will Smith a motorja, pedig szerintem sokkal inkább Martin Lawrence. A nyafigép Marcus zseniális, mint mindig. Persze felesleges is erről szavazást indítani, mert ők ketten alkotnak egyet. Ha valamelyikük nem lenne ott, akkor kuka az egész. Tessék megnyugodni, a negyedik részre mindketten igent mondtak.

A Bad Boys remek retró hullámvasút, és több ilyen kellene, mert lehet, hogy nem ismerjük el, de igenis unjuk már egy kicsit a szuperhősöket a blockbuster gyárban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás