Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Melyik Disney-kasszasikerre ültél be 2019-ben?

Melyik Disney-kasszasikerre ültél be 2019-ben?

Zene, Film & Kultúra

Melyik Disney-kasszasikerre ültél be 2019-ben?

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 20:50

Lehet az összesre, lehet csak egyre, de egy biztos: a nézők többsége hozzájárult a bevételhez.

Nagyon underground arcnak kell lennie annak, aki egyetlen Disney alkotásra sem volt kíváncsi 2019-ben. Ebből azért eléggé nagyot nyomott a Bosszúállók: Végjáték, ami idén történelmet írt. A Marvel és Disney kollaborációja taszította le a trónról az Avatart, és lett a világ legtöbb bevételét hozó alkotása.

Az Avatar 2 milliárd 789 millió dollárt gyűjtött, míg a Végjáték 2 milliárd 797 milliót. Nyúlfarknyi a különbség, és Cameron meg is jegyezte, hogy az ő világukban ezt a könyvelők csak kerekítési hibának neveznék.

Egy valami azonban biztos, ebben az évben a Disney alkotásai uralták a mozikat: globális szinten több, mint 10 milliárd dollárt hoztak a stúdió idén bemutatott filmjei. Bob Iger vezérigazgatónak és a csapatnak lesz mire koccintaniuk szilveszterkor.

A top 10 legtöbb bevételét hozó filmből nyolc a Disneyé: Bosszúállók: Végjáték, Marvel Kapitány, Pókember: Idegenben (itt azért főleg a Sony kaszált), Az oroszlánkirály, Aladdin, Toy Story 4. és persze a kisebbeknél hisztériát kiváltó Jégvarázs 2. A Skywalker kora még frissen bemutatott, de már simán belefért a tízes listába. Cikkünk írásakor 600 milliós összbevételnél jár.

A két nem Disney alkotás a listán, az AZ második része, valamint a Joker. Utóbbi talán fontosabb címet szerzett meg magának, mint a Végjáték, mivel az év legjövedelmezőbb filmje lett. Az alkotás 55 millióból készült, és 1 milliárd 61 millió dolláros bevételt tudott hozni úgy, hogy közben még korhatáros is volt.

A stúdió 2009-ben vásárolta fel a Marvel Entertainmentet és 2012-ben a Lucasfilmet, ha pedig a Fox részlegét is gatyába rázzák, akkor már szinte félelmetes belegondolni, hogy mennyire egyeduralkodók lesznek Hollywoodban.

Gondoljátok át, ti melyik Disney film megnézésével segítettetek kitömni a cég zsebét.

Borítókép: Disney/Marvel