promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rémület éjszakája: tíz érdekesség a klasszikus horrorfilmről, a Halloweenről
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mivel október 31-e Halloween, nem volt kérdés, hogy valamilyen formában elhozom nektek John Carpenter örökzöld klasszikusát, a Halloween című horrorfilmet, ami egyébként az én személyes kedvencem a műfajon belül.

Mindig is lenyűgözött a film egyszerűsége, amiben rejlik a nagyszerűsége. Carpenterék szó szerint aprópénzből, mindössze 320 000 dollárból csinálták meg a filmet, ami így rengeteg szívességet és kompromisszumot követelt. A mindössze 21 nap alatt forgatott Halloweenben az összes színész a saját ruhájában volt jelen a forgatáson, így a jelmezeket is megspórolták a készítők.

De elöljáróban legyen elég ennyi érdekesség, mert az alkalomhoz illően 10 érdekességet hoztam Nektek a Halloween című filmről, és a horror műfaj egyik legikonikusabb alakjáról, Michael Myers-ről.

1. A filmben látható Myers-ház elhagyatott és omladozó volt, alig egy mérföldnyire Strode-ék házától. A helyszín szépségét az jelentette, hogy szándékosan rájátszott a gyerekkori emlékre, egy szellemjárta ház a hétköznapi környéken. A ház a valóságban is úgy nézett ki, ahogy a filmben láthattuk, azonban a nyitójelenetben még laktak benne, szóval valamit kezdeni kellett vele. Ezért az egész stáb és a színészek napokat töltöttek azzal, hogy felújítsák a házat. Kifestették, kitapétázták, és be is bútorozták. A forgatás után a ház lebontásra került, majd újra felépítették az utca másik oldalán. Napjainkban egy csontkovács rendelője, de a világ minden tájáról érkeznek emberek és kérik, hogy hadd járják körbe a „Myers-házat”.

2. A nyitójelenet állítólag egy Panaglide-felvétel. A Panaglide a Gyroscopic kamera egyik változata, ami Steadycam néven ismert. Egy operatőr hordja, különleges, egyedi vizuális hatást kölcsönöz. Ezt a hosszú követéses felvételt Orson Welles emlékezetes filmje, A gonosz érintése felvételei inspirálták. Ehhez a jelenethez tartozó érdekesség, hogy mindössze két felvételből áll, csak egyetlen vágás van benne. Ez volt az utolsó jelenet a filmhez, amit felvettek.

3. Nick Castle, aki Michael Myerst, vagy ahogy a stáblistán szerepel, a „Shape-t”, vagyis az Árnyat alakította, John Carpenter osztálytársa volt. A Halloween után nem is gondolnánk, de ő rendezte a Dennis, a komisz című filmet, amiben Walter Matthau és Christopher Lloyd játszott, emellett társproducere volt Steven Spielberg Hook című filmjének is. Castle egyébként a 2018-as Halloween filmben is segédkezett.

4. Sam Loomis szerepét először Peter Cushing-nak és Christopher Lee-nek ajánlotta fel Carpenter, de mindketten visszautasították. Később Lee megkereste Debra Hillt, a film producerét, és azt mondta, megbánta, hogy nemet mondott a lehetőségre.

5. Loomis szerepét végül Donald Pleasence vállalta el, de ő sem volt egy könnyű eset. Mikor leült Carpenterrel tárgyalni, elmondta a rendezőnek, hogy nem érti a történetet és nem tetszik neki a forgatókönyv. Csak azért ment el a találkozóra, mert a lánya imádta Carpenter előző filmjét, A 13-as rendőrőrs ostromát, és ő győzte meg a színészt.

6. A legnagyobb érdekessége a filmnek szerintem az, hogy mikor forgatták. A történet 1978 őszén, Halloween éjszakáján játszódik. Ősszel mi a jellemző? Hulló levelek, minden barna, minden haldoklik, minden a tél közeledtét tükrözi. Ha megnézzük a filmet, mit látunk? Zöld fákat, mindenhol. Hogy is van ez?

A filmet 1978 tavaszán forgatták, így nem csoda, ha minden virágzik és zöldell. Ez egy olyan apróság, amit nem vesz észre a néző, még többszöri megtekintésre sem, pedig ott van az orrunk előtt. Mégis van olyan jelenet a filmben, ahol az utca tele van lehullott levelekkel, és a jelenet közben is látszólag hullanak a fákról. Valójában azok kelléklevelek, amiket szétszórtak az utcán, és azokat dobálták a felvételkor is.

7. Hihetetlen, de nem csak Carpenter rendezte a filmet. Az egyik autós jelenetet Debra Hill, a film producere és társírója dirigálta. Az utolsó forgatási napon, mikor felvették a nyitójelenetet, kellett egy jelenet, ami szükséges volt a filmbe: egy naplementés rész. Ezért Hill elvitt egy kamerát, beszállt Jaime Lee Curtissel és az Anniet alakító Nancy Kyes-val az autóba, és felvette a jelenetet. A lányok itt mindent improvizáltak.

8. A történet, amit Sam Loomis Michael-vel való első találkozásáról mesél, Carpenter saját tapasztalatán alapszik, amit diákként szerzett a Nyugat-Kentucky Egyetemen. Az egyik óra keretében az osztályával ellátogattak egy elmegyógyintézetbe. Aznap látott egy fiút, akire illik az a leírás, amit a színész mondott Michael-ről. A rendező elmondása szerint a fiúnak ördögi szemei voltak és gonosz volt a tekintete. Szó szerint halálra rémisztette őt.

9. A méltán híres maszk, amit Michael Myers visel, nem egyedi tervezésű. Annyira nem, hogy valójában egy Star Trek-es William Shatner maszk átalakított verziója. A Kirk kapitány álarcból kitépték a pajeszt, a hajat és a szemöldököt, majd fehérre festették. A lyukakat is csak később vágták bele a szemeknél. Ez egy igen költséghatékony megoldás volt, hisz az eredeti maszk mindössze 1 dollárba került. Mikor azon dilemmázott a stáb, hogy milyen maszkot használjanak, az átalakított Kirk kapitány álarc mellett szóba került egy bohóc maszk is, de próbafelvételek alatt hamar eldőlt, hogy melyik lesz a befutó.

10. A filmben több utalás van a Psycho-ra, mint gondolnánk. Például Sam Loomis karaterének nevét is Hitchcock klasszikusából kölcsönözték, illetve Jaime Lee Curtis is azért kapta meg végül Laurie Strode szerepét, mert Janet Leigh lánya. Janet Leigh-ről pedig mindenkinek a zuhanyzós jelenet jut eszébe. Jaime Lee Curtisnek egyébként ez volt az első filmes szerepe, és elmondása szerint nem is hitte volna, hogy nem váltják le forgatás közben. A színésznő egy interjúban arról mesélt, hogy az első forgatási nap után azon izgult, mikor szólnak neki, hogy nem kell többet mennie. Aztán kapott is egy telefont magától Carpentertől, amiben a rendező megdicsérte a fiatal színésznőt, és elmondta, hogy mennyire élvezte az első napot vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás