promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átszúrt fejű magyar nemest ábrázol az egyik leghíresebb középkori horrorfestmény
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A festmény több mint 400 éves, és Ausztriában található egy kastélyban. Az orvosok szerint megtörténhetett az eset.

Az arckép az innsbrucki Ambras-kastély képtárában pihen, és sokáig képtelenségnek tartották, hogy amit ábrázol, az valós. De akkor miért festették? Pár száz év eltelt ezzel a kérdéssel, majd az orvostudomány is komolyan elkezdett foglalkozni az esettel.

Pedig már a krónikák is említést tettek a szokatlan látványról, azt írták, hogy Baci György egy lovagi tornán szerezte a súlyos sérülést, egy lándzsadarab egyszerűen átlukasztotta a fejét, és ott is maradt. Ráadásul az eset után még egy évig élt, ekkor készült róla a híres festmény is. A lándzsa amúgy a bal szemén szúródott be, majd a gerincoszlop felső részénél távozott.

Rengeteg orvos is megtekintette a kiállított darabot, végül az Innsbrucki Egyetemi Klinikát is bevonták az elemzésbe. Az intézményben háromdimenziós műanyag koponyamodellt készítettek, majd összevetették azt Baci kétdimenziós festményével. Az eredmény meglepő lett, a kutatók szerint valóban lehetséges, hogy Baci simán túlélhette a horrorsérülést, hiszen ha az agyat a fertőzésektől védő agyhártya nem sérül, illetve a kisagyat nem éri nagyobb zúzódás, akkor lehet még ilyen körülmények között is élni.

Bacit később utolérte a végzet, és fertőzésben halt meg, de ennek kialakulásához több idő kellett.

(Forrás: Nyest)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás