Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiváló északi filmeket nézhetünk meg az idei Skandináv Filmfesztiválon

Kiváló északi filmeket nézhetünk meg az idei Skandináv Filmfesztiválon

Zene, Film & Kultúra

Kiváló északi filmeket nézhetünk meg az idei Skandináv Filmfesztiválon

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 20:00

A fesztivált október 31. és november 6. között rendezik meg az Art+ Cinemában. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Magyarországon először a Skandináv Filmfesztiválon mutatják be a felfedező és sarkkutató Roald Amundsen életéről szóló nagyszabású norvég történelmi filmet, az Amundsent. A Déli-sark felfedezését középpontba állító norvég alkotás betekintést enged egy lenyűgöző kutató ellentmondásos személyiségébe.

Szintén premier előtt lesz látható Grímur Hákonarson új filmje, a Tejháború. Az izlandi alkotás, amelyben egy férjét elvesztő asszony igyekszik megmenti farmját a multiktól, érzékeny női történet Izlandról, tettekről és következményekről.

Ugyancsak hetekkel a magyar bemutató előtt tekinthető meg a Családi karácsony című dán vígjáték, amely egy korántsem szokványos családi karácsony történetét meséli el, ahol semmi sem úgy alakul, ahogyan azt Szenteste várná az ember.

Különlegesnek ígérkezik A házsártos 2. – Jobb napok című finn komédia egy zsörtölődő öregúrról, aki épp saját halálára készül, amikor unokája váratlanul betoppan az életébe; a Going West című norvég road movie-ban pedig egy munkanélküli zenetanár kel útra apjával.

 

A fesztiválon műsorra tűzik a Heavy túra című finn vígjátékot, amelyben egy heavy metal banda megpróbáltatásait követhetjük nyomon; a többszörös díjnyertes svéd bűnügyi drámát, a Góliátot; az izlandi A legfehérebb napot, amely drámai erővel ábrázolja egy feleségét gyászoló férfi lelki küzdelmeit; és a Stellan Skarsgard főszereplésével készült, Ezüst Medve-díjas Lótolvajokot.

A 6. Skandináv Filmfesztivál programjában kiváló dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legizgalmasabbnak minden bizonnyal az Astrid Lindgren életét feldolgozó Astrid ígérkezik. A dán Dreaming Murakami a világhírű japán szerző, Murakami Haruki történeteinek sajátos világáról és fordítási nehézségeiről szóló, kihagyhatatlan filmes alkotás.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint az izlandi fekete komédia, A fa alatt, Lars von Trier éjfekete thrillere, A ház, amit Jack épített, a Határeset című svéd természetfeletti bűnügyi film, és a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók. A fesztivál részletes programja és további információk pedig ezen a honlapon érhetők el.

Borítókép: Vertigo Média