promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 érdekesség a 20 éves Harcosok klubjáról
Borítókép:  Medium
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A film, aminek forgatásán Edward Norton megütötte Brad Pittet. A film, amiben Leonardo DiCaprio is megjelenik. A film, aminek alapjához már folytatás is készült.

Az elmúlt pár hónapban már jónéhány klasszikus filmről, és volt már rá példa, hogy sorozatról (Jóbarátok) állítottam össze 10 érdekességet, amelyek idén ünneplik 10, 25, vagy 80. évfordulójukat.

Mikor ezek után kutattam, szembejött velem David Fincher kultikus filmje, a Harcosok klubja is. Egy pillanatra le is döbbentem, hogy ez az örökzöld alkotás is már 20 éve készült. Egyértelmű volt számomra, hogy nem hagyhatom ki. Ezért most 10 olyan érdekességet hoztam Nektek erről a filmről, amit talán nem is tudtatok még róla.

1. A film elkészítésekor a rendező megkereste a regény íróját, Chuck Palahniuk-ot, hogy segédkezne-e a forgatókönyv megírásában. Az amerikai író ezt visszautasította. Azonban rendkívül elégedett volt a végeredménnyel, azt mondta róla, hogy ez a regényének a tökéletesítése. Palahniuk egy nyilatkozatban elmondta, hogy a könyv kétharmadáig eszébe sem jutott, hogy Tyler és a Narrátor ugyanaz a személy. Csak miután felfigyelt rá, hogy a két karakter mindent együtt csinál, akkor döntött arról, hogy ebbe az irányba viszi a befejezést. A Harcosok klubjának egyébként készült egy folytatása is, ami az eredeti történet után 10 évvel játszódik. Ez képregény formában jelent meg.

2. Edward Norton lakását, mármint amit a filmben láthatunk, David Fincher első Los Angeles-i otthonáról mintázták. A rendező bevallása szerint gyűlölte azt az apartmant, már akkor legszívesebben felrobbantotta volna. Ezzel kiélhette régi vágyát, hiszen a filmben ez meg is történik. A rendező egyébként szereti az improvizációt és a meglepetéseket. Ezt bizonyítja az a jelenet is, amiben Edward Norton fülön üti Brad Pittet. A felvétel előtt Fincher félrehívta Norton-t, és azt mondta neki, hogy tényleg üsse meg színésztársát. Norton ezt végre is hajtotta, ezért hangzik annyira valódinak Pitt fájdalmas kiáltása.

3. A két színész nagyon sok mindent megtett a szerep kedvéért. Például megtanultak szappant főzni és alapszinten bokszolni, taekwondózni, grapplingelni, és nagyon sok ketrecharcot is néztek együtt. Hozzájuk tartozó érdekesség, hogy a filmnek abban a jelenetében, amiben a két színész részegen golfozik, az sem volt kamu. A rendező megerősítette a pletykát, hogy Pitt és Norton erősen ittas állapotban voltak a jelenet felvételekor.

4. David Fincher egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan jelenet, amiben ne lenne elrejtve egy-egy Starbucks-os kávéspohár. Néhányban eléggé szembetűnő, például a fénymásolós részben. Itt legalább a koncepció része volt a Starbucks-os pohár, nem úgy, mint a Trónok harcában.

5. Helena Bonham Carter, aki Marla-t alakítja, nem mondható egy magas nőnek. Ezért, amikor Nortonnal és Pittel volt közös jelenete, a színésznőnek egy óriási cipőt kellett viselnie, hogy egy kicsit magasabb legyen. Egyébként az, hogy Marla sminkje ne legyen tökéletes, a színésznő ötlete volt, mert szerinte nem fért volna össze Marla személyisége a tökéletes sminkeléssel. Ezért a forgatáson a sminkesét mindig megkérte, hogy az ügyetlenebb kezével fesse őt ki.

6. Emlékeztek arra a jelenetre, mikor Brad Pitt egy gumikesztyűben nyit ajtót? A színész ötlete volt, hogy ezt viselje, de a stúdió ezt a snittet ki akarta cseréltetni. Végül azért gondolták meg magukat, mert a tesztvetítésen ezen a momentumon derült legnagyobbat a közönség.

7. Ha már a cserékről beszélünk…az egyik leghíresebb sor a filmben kétségkívül az, mikor Tyler azt mondja, hogy „Te jó Isten, alsó tagozat óta nem keféltem ilyen jót!” Ez a mondat eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, csak a stúdiót kiakasztotta az eredeti sor, miszerint „Abortuszt akarok Tőled!” Fincher aztán átírta, de az új verzió sem tetszett a fejeseknek. Erre a rendező már csak széttárta a karját, és nem volt hajlandó lecserélni.

8. Van egy operatőri baki, ami benne maradt a filmben. Méghozzá abban a jelenetben, mikor a Harcosok klubjának egyik tagja lelocsol egy járókelőt. Ennél a résznél, ha jól figyelünk, észrevehetjük, hogy indokolatlanul beremeg a kamera. Az operatőr ezek szerint nem bírta ki röhögés nélkül a jelenetet, és ez így maradt benne a végső vágatban. De nincs is ezzel semmi baj.

9. Nem tudom, hogy Edward Nortonnak mennyi ideje volt wécére járkálni a forgatáson, az biztos, hogy egy alkalommal sikerült kényelmesen elvégeznie a dolgát. A színész az egyik jelenetben valóban meztelenül ült a wécén, az audiokommentárban meg is említi, hogy baromira elzsibbadt a hátsója, mire felvették a jelenetet.

10. Ha hisszük, ha nem, de Leonardo DiCaprio is „megjelenik” a filmben. Na nem maga a színész, csupán csak egy leheletnyi belőle. Szó szerint. A jégbarlangos jelenetben ugyanis, mikor Jack rálehel Marlára, az a lehelet a Titanicból lett kivágva, és speciális technikával áthelyezték a Harcosok klubjába. Na most két érdekes dolog hozható itt fel: DiCaprio Jack Dawson karakterét alakítja a Titanicban, és Edward Norton karakterét is Jack-nek hívják. A másik: a cikk megírása előtt természetesen újranéztem a filmet, és kapaszkodjatok meg, de előtte pont a Titanic ment a TV-ben, és azt néztem. Kicsit hátborzongató, nem? És ha nem hiszitek, elárulom, hogy ezt a cikket péntek este írtam, utána tudtok nézni, hogy aznap melyik csatornán ment a Titanic.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás