promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Születésnap: tíz érdekesség a 25 éves Jóbarátokról
Borítókép:  Wallpaper Cave
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A sorozat, ami legenda lett. A sorozat, amiért még ma is milliók rajonganak. A sorozat, ami nagyobb őrületet váltott ki maga körül, mint a Trónok harca.

1994. szeptember 22. – 2004. május 6.

A húgomat, ha álmából kelteném fel ezzel a két évszámmal, akkor is rávágná, hogy Jóbarátok. És így van ez minden rajongóval. Bizony, 25 évvel ezelőtt, ezen az őszi napon indult el az a sorozat, ami minden idők egyik legnépszerűbb, legsikeresebb kultsorozatává nőtte ki magát.

Én azok közé tartozom, akik egy-egy epizódba belenéztek, de egyszer sem ragadott magával. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ez egy rossz sorozat, csak én nem tudom értékelni, nem tudom megtalálni benne azt, ami miatt ilyen sok ember a mai napig imádja. Megkockáztatom, hogy a Trónok harca körül nem volt ekkora őrület, mint a Jóbarátok körül. Az utolsó epizód óta a rajongók reménykednek benne, hátha egyszer még összeáll a brigád, és legalább egy mozifilm erejéig visszatérnek a Jóbarátok. És akkor még nem is beszéltünk az új Jóbarátok LEGO-szettekről.

Az évfordulóra a Google is készült egy kis meglepetéssel. Írjátok be egy-egy karakter nevét a keresőbe, majd a jobb oldalon a karakter neve mellett megjelenő ikont (gitár, kanapé, stb.) nyomjátok meg. Jópofa, higgyétek el!

A sorozat indulását ma sokan azzal ünnepelhetik, hogy elkezdik elölről nézni a szériát, én úgy emlékezem meg róla, hogy összeszedtem néhány érdekességet mindazoknak, akik szeretik a sorozatot.

(Gondolkodtam rajta, hogy az évforduló alkalmából 25, vagy az évadszámokra utalva 10 érdekességet hozzak nektek. Végül azért döntöttem az utóbbi mellett, mert a cikk alján úgyis van egy kis extra tartalom.)

[[cikk2]]

1. Nagyon sokáig tartott megtalálni a sorozat tökéletes címét. Eleinte olyan ötletek jöttek elő, mint: Friends Like Us (Jóbarátok, mint mi), Across the Hall (A folyosó túloldalán), Once Upon a Time in the West Village (Egyszer volt, hol nem volt West Village-ben), vagy Insomnia Cafe (Álmatlanság Kávézó). A szereplők körül sem volt minden úgy, ahogy már az első évadban láthattuk. A hat főszereplő helyett eredetileg négyet szerettek volna a készítők. Monica, Rachel, Ross és Joey alkották volna a baráti kört, Phoebe és Chandler csupán csak mellékszereplők lettek volna. A brigádból egyébként egyedül Courteney Cox volt ismert arc, 1994 előtt jónéhány reklámfilmben szerepelt, no meg a Dancing in the Dark című Bruce Springsteen dal videóklipjében. Hozzá tartozó érdekesség még, hogy a színésznőt eredetileg Rachel szerepére szánták, de Courteney inkább az „erőteljesebb” Monica bőrébe akart bújni.

2. Bár a történet New York-ban játszódik, az egész sorozatot a kaliforniai Burbankben forgatták. Itt található a Warner Bros. 24-es stúdiója, amit azóta átneveztek Friends Stage-re, vagyis „Jóbarátok Színpadra”. Félreértés ne essék, New York-i vágóképek is vannak a sorozatban, azért vettek fel néhányat. Például egy lakóház homlokzatát a manhattani Greenwich Village-ben.

3. Ha már a stúdió… Biztos nem csak engem lep meg az, hogy a Jóbarátok epizódjait élő közönség előtt vették fel. Bizony ám, egyes forgatásokon akár 300 rajongó is részt vehetett. Erre azért volt szükség, mert egyrészt az ő nevetésüket rögzítették és rakták be a sorozatba, másrészt pedig ez egyfajta visszajelzés is volt az írók és az alkotók felé, hogy melyik poén mennyire üt vagy jön át az embereknek. Előfordult gyakran, hogy néhány poént ott a helyszínen húztak ki, vagy írtak át, mert annyira nem működött. Ez a módszer egészen az évadzáróig működött, utána már a spoilerek és a csattanók miatt senki sem engedtek be a forgatásra, mert félő volt, hogy kiszivárognak részletek az utolsó epizódokról. Még egy apró érdekesség, hogy egy félórás epizód leforgatása öt órába telt. Két jelenet felvétele között 20 perces szünetek voltak, hogy a helyszíneket és a díszleteket át tudják rendezni.

4. A hatodik évad első részében biztos már sokaknak feltűnt, hogy minden színész neve után odaírták, hogy Arquette. Ez azért történt, mert a Monica-t alakító Courteney Cox pont előtte házasodott össze David Arquette-val, és a stáb így szerette volna kifejezni gratulációját az ifjú párnak.

5. Mikor elindult a sorozat, a hat fő karaktert játszó színész 22 500 dollárt kapott egy epizódra, fejenként. Aztán ahogy évről-évre népszerűbb és sikeresebb lett a sorozat, a színészek összefogtak, és egy emberként álltak oda a Warner fejesei elé, mondván, ha nem emelik fel a fizetésüket epizódonkénti 100 000 dollárra, mindannyian otthagyják a sorozatot. Ezt meg is kapták, sőt, utána minden évadnál csak emeltettek az összegen, így az utolsó évadra már fejenként 1 millió dolcsit kaptak epizódonként. Nem rossz, ugye?

6. Bruce Willis is tiszteletét tette három epizód erejéig a sorozatban, ő alakította Ross barátnőjének apját, és jól össze is melegedett Rachellel. Ekkor kötött a Chandlert alakító Matthew Perry-vel egy fogadást. A színészeknek ugyanis volt egy közös filmjük, a Bérgyilkos a szomszédom. Ezzel kapcsolatban kötöttek fogadást, hogy a film fogja-e termelni a legtöbb bevételt a bemutató hétvégéjén, vagy sem. Mivel jól teljesített a film, a fogadást Perry nyerte meg. Willis-nek pedig fel kellett ajánlania jótékony célra azt a pénzt, amit a Jóbarátok három epizódjáért kapott. Na most, Bruce Willis csak két napi gázsit kapott, mert az egyik forgatási napot ingyen vállalta. De így is szép összeget adakozhatott. Apró érdekesség, hogy Bruce Willis Emmy-díjat kapott ezért a háromepizódos szerepéért.

7. A kávézóban dolgozó Gunthert alakító James Michael Tyler csak azért kapta meg a szerepet, mert tudta, hogyan kell működtetni egy kávégépet. A férfi egy kávézóban dolgozott, mikor megkapta a szerepet, és egészen a negyedik évad végéig meg is tartotta munkáját. Hozzá tartozó érdekesség, hogy az ő haja nem azért volt hidrogénszőke, mert így érezte magát jól a bőrében, hanem mert túl bátor volt. A pasas ugyanis megengedte egy fodrásztanulónak, hogy kedvére kísérletezzen a haján, aminek ez lett az eredménye. Mivel másnap volt a Jóbarátok forgatása, ilyen frizurával ment el, aminek az lett a vége, hogy egészen addig kellett szőkére festetnie a haját, amíg a karakter a sorozat része volt.

8. Phoebe Buffay zenei pályafutása végigkíséri a sorozatot. A karakter maga tanult meg gitározni, ezzel szemben az őt alakító Lisa Kudrow utált játszani a hangszeren. A sorozat elején hívtak a színésznőhöz egy gitártanárt, hogy tanítsa, Kudrow azonban néhány akkord megtanulása után makacsul tiltakozott az ellen, hogy ő valaha is megtanuljon gitározni. Még az a szerencse, hogy a sokak által annyira kedvelt „Büdös macska” című nótához elég volt az a pár akkord.

9. Maradjunk még egy kicsit Lisa Kudrow-nál. Mikor a színésznő terhes lett az első kisfiával, a sorozat írói ezt beleszőtték a cselekménybe is, méghozzá úgy, hogy Phoebe a testvére hármasikreivel volt terhes. Ezzel szemben, mikor Courteney Cox esett teherbe, azt nem írhatták bele a sorozatba, ugyanis a történet szerint Monica-nak és Chandler-nek nem lehetett saját gyereke. De a színésznőt sem írhatták ki a sorozatból, amíg meg nem születik a kislánya, ezért különféle ruhákkal és egyéb trükkös takarásokkal oldották meg, hogy ne látszódjon Cox gömbölyödő pocakja. De nem nagyon sikerült.

10. Matthew Perry több évadra nem emlékszik, annyira be volt állva. A színészt egy rádióinterjúban megkérdezték, hogy melyik Jóbarátok epizódot szerette a legjobban, mire Perry őszintén válaszolta, hogy volt három évad, amire abszolút nem emlékszik, mivel nemigen volt magánál, így azok közül egyik sem. Ma már köztudott, hogy a színésznek komoly alkohol- és drogproblémái voltak akkoriban, ami miatt kétszer is volt rehabon. Azóta teljesen tiszta, és idejének jelentős részét arra fordítja, hogy más szenvedély betegeken segítsen. Ennek céljából alakította át malibui otthonát leszokóban levő férfiak számára – Perry Háznak nevezik az épületet. Mindezen cselekedeteiért a színész kitüntetést kapott a Fehér Házban.

Annak ellenére, hogy sosem követtem a sorozatot, elismertem, hogy egy rendkívül sikeres és népszerű széria volt, ami nagyon sokáig marad még a köztudatban. Hihetetlen, hogy már 15 év eltelt az utolsó epizód óta, mégis rengeteg ember beszél róla, emlegetnek poénokat, aranyköpéseket, vagy kívülről fújják a Büdös macskát. Nyilván a színészeknek ez egy életre szól, hiába vállalnak más szerepeket, mindig is a Jóbarátok lesz az elsőszámú referenciájuk. Zárásként egy olyan galériát hoztam, amiben megmutatom, hogy hogyan festettek a színészek akkor, mikor elindult a sorozat, és milyen formában vannak ma, 25 évvel később.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás