promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miskolcra látogat James Bond
Borítókép:  The Telegraph
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 007-es ügynökkel a CineFest Filmfesztiválon találkozhatnak a rajongók.

[[adv]]

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége szeptember 19-én láthatja a Ki látta őt meghalni? című alkotást, George Lazenby főszereplésével. Szeptember 20-án pedig az Őfelsége titkosszolgálatában Magyarországon először látható digitálisan felújított 4K változatban, George Lazenbyvel a főszerepben. A vetítést követően a közönség személyesen is találkozhat, beszélgethet George Lazenby-vel. Szeptember 20-án a színész nyilvános mesterkurzust is tart a fesztiválon. Szeptember 21-én, a filmfesztivál záró ünnepségén adják át a CineFest életműdíját George Lazenby-nek.

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburn-ben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer nagyon meglepte a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában váltotta a szerepben Sean Connery-t. A második alkalom pedig az volt, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét. Egyszeri James Bondként, George Lazenby az alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű ötvenedik évfordulóját, és az ő nyolcvanadik születésnapját.

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel az Universal Soldier című művet, melyet a főszereplő egyben forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus, Aldo Lado rendezte krimi, a Ki látta őt meghalni?

Egy évvel később Hong Kong-ban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. Miután Ausztráliában is dolgozott, a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich és John Landis.

Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete teszik popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ legfontosabb moziikonjának, James Bondnak – sokak szerint leghitelesebb – megformálója, 2017-ben a Hulu gyártásában, Josh Greenbaum író-rendező készített dramatizált dokumentumfilmet Becoming Bond címmel, mely a SXSW filmfesztiválon, több elismerés között, megkapta a közönségdíjat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás