promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 érdekesség a 40 éves Brian életéről
Borítókép:  Empire
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A film, amit több országban is betiltottak. A film, amit a Beatles egyik tagja finanszírozott. A film, ami sokaknál kivágta a biztosítékot.

[[adv]]

Az 1979-ben bemutatott Brian életeét minden idők legjobb szatírájának tartom. Ebben a filmjében a Monty Python nyíltan gúnyt űz az emberi hülyeségből, a korlátoltságból és a befolyásoltságból. Míg egyesek a vallások kritikájának tekintik, mások egyszerűen csak szentségtörőnek és istenkáromlónak tartják.

Ma 40 éve, hogy Amerikában bemutatták a Brian életét, ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet a filmről, amit talán nem tudtatok.

1. A film szkriptje a Karib-térségben született meg. A társulat ugyanis Barbados-on nyaralt, mikor véglegesítették a forgatókönyvet. Mikor már minden készen állt a forgatásra, a filmet támogató EMI Films kihátrált a projektből, mert túlságosan istenkáromlónak találták, és nem bíztak a film sikerében. A megvalósításhoz szükséges 4 millió dollárt végül a Beatles gitárosa, George Harrison adta oda a stábnak, mert nagyon szerette volna látni a filmet. Harrison később a Monty Python több filmjét is megfinanszírozta, mint például az Időbanditákat és a Magánpraxist. A zenész egyébként egy rövid cameo erejéig feltűnik a Brian életében, mégpedig Mr. Papadopolous megformálójaként.

2. A film fő helyszínéül Tunézia szolgált. Nem sokkal korábban ugyanitt forgatták a Star Warst és a Názáreti Jézust is. Utóbbi esetében rengeteg kellék, díszlet és jelmez maradt ott Zeffirelli-ék után, amelyeket a Monty Python hasznosítani tudott a forgatásokon. Azonban nagyon sok statiszta is közreműködött a filmben, akik már a Názáreti Jézusban is szerepeltek valamelyik tömegjelenetben. Terry Jones, a Brian élete rendezője egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy volt olyanra példa, hogy a statiszták közül valaki odakiáltott neki, hogy: „Franco Zeffirelli nem így csinálná!”

3. Graham Chapman, a film főszereplője a forgatások idején az Egyesült Államokban élt, ezért adózási okokból 24 óránál többet nem tartózkodhatott Angliában. Mivel az UFO-s jelenetet Londonban vették fel, a színésznek rohamtempóban kellett megcsinálnia a jelenetet, majd visszaérni a reptérre, hogy még a 24 óra letelte előtt elhagyja Angliát. Terry Jones elmondta, hogy ezt a jelenetet a Star Wars ihlette. Ehhez kapcsolódó további érdekesség, hogy az UFO lezuhanásának pillanatát néhány antik romnál. A látványtervező úgy gondolta, hogy a megnyerőbb hatás kedvéért érdemes lenne feketére befesteni az antik falrészeket az űrhajó közvetlen közelében. Viszont a felvételek után szembesültek azzal, hogy ezt a bizonyos fekete festéket nem lehet lemosni. Ezért egy kisebb csapatnak éjszaka vissza kellett mennie a helyszínre, hogy az eredeti színükre lefessék a romokat.

4. A forgatásokon annak a jelenetnek a felvételénél, ahol Graham Chapman meztelenül kiáll egy ablakba, többen a statiszták közül hangosan felsikoltottak és eltakarták a szemüket. Ez azért volt, mert a tömegben sok volt a muszlim nő, és az ő vallásuk tiltja, hogy meztelenül lássanak idegen férfiakat. Ehhez a jelenethez kapcsolódó érdekesség, hogy mikor Chapman megjelent meztelenül az ablakban, Terry Jones leállította a felvételt, és a nemiszervére mutogatva odakiáltott a színésznek, hogy: „láthatóan nem vagy zsidó.” A zsidó férfiakat ugyanis körülmetélik. Szerencsére Chapman-nek nem kellett ekkora áldozatot hoznia a szerep kedvéért, elég volt egy gumiszalagot felhúznia.

5. Gondolkoztatok azon, vajon a film elején miért van kiírva, hogy „about tea time”, vagy ahogy a magyar szinkronban halljuk, „uzsonna időben”? Na most kapaszkodjatok meg! Mikor ezt a jelenetet vették fel, a forgatás egy bizonyos pontján a jelenlévő összes nő elindult a helyszínről. Mikor a rendező megkérdezte, mi történik, a tömeg azt felelte neki, hogy az asszonyoknak haza kell menniük teát készíteni a férjüknek. Később mikor visszajöttek a forgatási helyszínre, a rendezőnek olyannyira tetszett a vonuló tömeg látványa, hogy azt is felvették. Végül ezt használták a filmben is.

6. Gondolom, mindenkinek megvan a „Fikusz Kukisz” jelenet…az itt látható katonákat alakító statisztáknak valóban vissza kellett tartaniuk a röhögésüket, mert azt mondták nekik, hogy ha véletlenül is elnevetik magukat bármin, amit a Pilatust játszó Michael Palin mond vagy csinál, nem kapnak fizetést.

7. Eric Idle és John Du Prez korábban a Monty Python Gyalog Galopp című filmjéből is írtak egy musicalt Spamalot címen. 2007-ben döntöttek úgy, hogy ugyanígy feldolgozzák a Brian életét is. A film alapján készült Nem a messiás – Csak egy nagyon haszontalan fiú oratóriumnak Kanadában volt a világpremierje. A darabot 2015-ben Magyarországon is bemutatták, ahol Eric Idle és John Du Prez is színpadra állt.

8. 1982-ben a falklandi háborúban egy rakéta elsüllyesztett egy brit HMS Sheffield hajót. Miközben a legénység azt várta, hogy kimentsék őket, a Brian élete végén hallható „Always Look on the Bright Side of Life” című dalt énekelték.

9. Annak ellenére, hogy a Monty Python egy angol társulat, először Amerikában mutatták be a Brian életét. Angliában ugyanis több városban is betiltották, mert istenkáromlónak találták. Emellett egy évig szerepelt tiltólistán Norvégiában és közel tíz évig Írországban. Olaszországban csak 1990-ben mutatták be először, Jersey-ben pedig egészen 2001-ig kellett várni a premierre. Torbay-ban 2008-ban, Aberystwythben 2009-ben, míg Bornemouth-ban csak 2015-ben oldották fel a tiltást.

10. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2006-ban alapította meg a Brian-díjat, ezzel tisztelegve a film előtt. Ezt az elismerést azok a filmek kaphatják meg, amelyek az emberi jogok, az emberek közötti egyelőség és a demokrácia értékeit képviselik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás