promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt a világhírű rendező, Franco Zeffirelli
Borítókép:  PAOLO COCCO / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Február 12-én volt 96 éves a szombaton elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.

Hosszú betegség után, római otthonában, életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli. A hírt fia, Luciano közölte. Az olasz rendező a film, a színház és az opera területén is maradandót alkotott, leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.

Zeffirellit egész pályafutása során az örök értékek vonzották, a kultúra magva, amely nincs kitéve korok divatjának. Filmjei egyedülálló esztétikumukkal nyűgöznek le: minden helyszínük festői és korhű, akár ódon kastélyról vagy apácazárdáról van szó, díszletei különlegesek, a jelmezek pompásak, a látvány pedig lenyűgöző. Alkotásaiban az érzelem állt a középpontban, hősei a boldogság után kutattak, a vallási és társadalmi bezártságból keresték a kiutat.

2017 őszén szülővárosában, Firenzében megnyílt a nevét viselő kulturális központ, amelyben állandó kiállítás mutatja be munkásságát, több száz díszlettervét, híres operák díszleteit, színpadi jelmezeit, s őrzi személyes könyvtárát. Az intézmény emellett konferenciák, filmbemutatók, színművészeti, rendezői és díszlettervezői kurzusok helyszíneként működik.

A művészt majd Firenzében helyezik örök nyugalomra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás