Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Utcát neveztek el a Számolás joga karaktereiről

Utcát neveztek el a Számolás joga karaktereiről

Zene, Film & Kultúra

Utcát neveztek el a Számolás joga karaktereiről

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 22:48

Ha nagyon bele akarunk kötni, akkor csak az ő tiszteletükre, mert az utca a film nevét kapta meg. 

A Számolás joga tökéletesen mutatta be, mennyire nehéz volt női tudósként érvényesülni. Ez persze a mai napig igaz, de ha ezt még belehelyezzük hatvanas évekbe, ráadásul még afroamerikai tudósnőkről is van szó, hát akkor át lehet érezni, mennyire nehéz is volt a helyzetük. A NASA-nál még külön WC-jük is volt a négereknek, amit kitettek a világvégére. Az Al Harrison karakterét játszó Kevin Costner stílusosan le is veri a megkülönböztető jelzést a mellékhelységről, mondván, hogy az amerikai űrkutatási hivatal mindenki ugyanolyat pisil. Vagy éppen ugyanolyat…

A film a három afroamerikai női tudós, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson előtt tiszteleg, akik nélkül ma nem lenne amerikai űrutazás.

Az utca a film angol címét kapta meg, vagyis Hidden Figures-nek nevezték el az az űrkutatási hivatal washingtoni központja mellett.

Az Oscarra-jelölt alkotás Margot Lee Shetterly regénye alapján készült. Ő is, és a három matematikus családtagjai és részt vettek az utcanévtábla avatásán.

„A számolás joga arról szól, ahogy megszabadulunk a szemellenzőktől és elismerjük azoknak a láthatatlan embereknek a munkáját, akik ott voltak, amikor a történet elkezdődött”

- jegyezte meg a ceremónián az író.

Az utcanévadás egyike azoknak az eseményeknek, amelyekkel az 1969. július 20-i első Holdra szállás ötvenedik évfordulóját ünneplik.

Borítókép: Joel Kowsky/NASA