promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ali Stroker az első kerekesszékes színész, aki megkapta a „színházi Oscart”
Borítókép:  THEO WARGO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hadestown című musical nyolc díjat zsebelt be a legrangosabb amerikai színházi elismerések gáláján, a Tony Awards-on. Legalább ennyire fontos, hogy Ali Stroker személyében először jelöltek, egyben először díjaztak kerekesszékes színészt.

Átadták a legrangosabb amerikai színházi elismeréseket, a Tony Awards díjakat New Yorkban. Amennyiben tárgyilagos közelítünk az eseményekhez, ki kell emelni, hogy a Hadestown című musical tarolt, tizennégy jelölésből nyolcat elvitt. A darab a déli dixie-dzsesszt, folkot és soult vadul keverő Hadestown (Hádész városa), amely Orfeusz és Eurüdiké ókori görög mítoszát adja elő modern, formabontó változatban.

A Hadestown egyebek között a legjobb musical kategóriájában győzött, rendezője, Rachel Chavkin pedig a legjobb musicalrendezésért járó díjat vehette át. Chavkin a tizedik nő a 73. kiadásához érkezett díj történetében, akinek sikerült díjat nyernie egy prózai színmű vagy egy zenés darab rendezőjeként. 

A legjobb férfiszínész díját a Totál szívás című tv-sorozatból ismert Bryan Cranston nyerte el, ezúttal a Network (Hálózat) című színdarab főszereplőjeként. A legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel a 87 éves Elaine May első Tony-díját kapta egy Alzheimer-betegségben szenvedő nagymama megformálásáért a The Waverly Gallery című színdarabban.

De, ami fontosabb, hogy a „színházi Oscar” történetében első ízben nyert el Tony-díjat (egyben egyáltalán először kapott jelölést) egy kerekesszékes színésznő, Ali Stoker, aki az Oklahoma! című musicalfelújítás egyik mellékszereplőjét alakítja. Az Index szerint a színésznő köszönőbeszédében a következőket mondta:

„a díj minden olyan gyereké, aki valaha is azt érezte, hogy bármilyen fogyatékossága is megakadályozza abban, hogy elérje azt, amire képes.”

Elismerését pedig mindazon mozgássérült gyerekeknek ajánlotta,

„akik arra vártak, hogy képviselve legyenek ebben a teremben”.

A 2018/19-es évad új rekordokat hozott a New York-i Broadway 41 színháza számára. Mind a nézőszám, mind a bevétel 10 százalékkal nőtt az előző évadhoz képest, és ez minden idők legjobb teljesítményét jelenti. A Broadway League szakmai szövetség adatai szerint 1,8 milliárd dollár értékében 14,8 millió jegyet értékesítettek a 2018 májusától 2019 májusáig terjedő évadban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás