promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvan a természetfilmek fődíjasa: gyönyörű trailer a bálnákról
Borítókép:  A bálnák bölcsessége természetfilmre termett (Yoni Speaks)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A bálnák bölcsessége ragadta magával az alkotókat a világ legszebb helyein, ebből is született a győztes film címe a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Az előzetes is csodálatos utazásra hív.   

A világ legcsodálatosabb természeti szépségeit rejtő helyein, Alaszkában, Norvégiában, az Azori-szigeteken, illetve többek között Hawaii-on és a Falkland-szigeteken filmezte Rick Rosenthal és csapata a Whale Wisdom, vagyis a Bálnabölcsesség című filmet, amely

a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíjasa lett. Az előzetes alapján nem véletlenül. 

A bálnák, közöttük a gyilkos bálnák (barátságosabb nevükön a kardszárnyű delfinek) az emberiség nagy kedvencei. Másoktól tanulnak és ha kell, kockázatot is vállalnak, kiváncsiak ránk, képesek segíteni, közben pedig élvezni is tudják az életet.

Rick Rosenthal osztrákként lett tengerbiológus és természetfilmes, megérte. 

Mint a távirati iroda összefoglalójábül kiderül, az M5 kulturális csatorna különdíjjal jutalmazott egy magyar alkotást, Tóth Zsolt Marcell Darumadár fenn az égen című filmjét. A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért. A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert.

A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között a Rob Stewart által rendezett A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) lett az első helyezett.

A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak. A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri.

Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az eső díjat.

Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert. A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók, míg a dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül pedig Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta.

A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért.

A Fekete István-díjat Dmitrij Ljasuknak ítélték oda.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás