Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Már nem kell a Rolling Stonesnak a Bittersweet Symphony

Már nem kell a Rolling Stonesnak a Bittersweet Symphony

Zene, Film & Kultúra

Már nem kell a Rolling Stonesnak a Bittersweet Symphony

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter - 2019.05.24. 17:01

Azért 22 évig igényt tartottak rá, és valljuk be, hogy valamennyire jogosan.

Egyértelmű, hogy a Bittersweet Symphony a The Verve leghíresebb dala. Az 1997-es szerzemény ostromolta zenei a toplistákat, és szinte állandóan az szólt a rádiókból. Richard Ashcroft és csapata azonban csinált egy bakit, ami végzetesnek bizonyult. A Bittersweet Symphony alapjait a The Rolling Stones – The Last Time nevezetű szimfonikus változatából vették át. Precízen mondva ez a The Andrew Oldham Orchestra verzió. Na, ennek se sok köze van az eredetihez, inkább csak inspirációt adott neki.

Mick Jaggerék régi menedzsere, Allen Klein nem is vacakolt sokat, és azonnal indította a pert. Nagyon galád volt, mert a The Verve hiába kapott engedélyt, hogy valamennyi részletet felhasználhatnak a szimfonikus változatból, de a menedzser szerint túl sokat sikerült. Ez annyira megállta a helyét, hogy a Bittersweet Symphony dalszerzői Mick Jagger és Keith Richards lettek, valamint a jogdíjak 100 százalékát is megkapták.

Abba már bele se menjünk, hogy a vonós változatot David Whitaker írta meg, aki az egészből bőven ki akart maradni.

Most a BBC lehozta a cikkében, hogy Mick Jagger és Keith Richards végre lemondott a jogokról 22 év után, és innentől a dal íróiként sem lesznek feltüntetve. Mondjuk ki azt, hogy ez egy végső siker Ashcroft számára? Szerintem tényleg sokat használt fel a The Verve a szimfonikus változatból, azonban akkor ezt miért nem egyeztették? A The Rolling Stonesnak meg semmi baja nem lett volna, ha nem lesz ekkora siker a szám.

Valljuk be, hogy tényleg csak a pénzről szólt az egész.

Borítókép: Rock And Roll Garage

Legolvasottabb hírek