Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Új elmélet látott napvilágot a Mona Lisa atyjának bénulásáról

Új elmélet látott napvilágot a Mona Lisa atyjának bénulásáról

Zene, Film & Kultúra

Új elmélet látott napvilágot a Mona Lisa atyjának bénulásáról

Zene, Film & Kultúra

Promotions via MTI 08:29

Leonardo Da Vinci, a Mona Lisát elkészítő világhírű képzőművész-polihisztor jobb karjának bénulását illetően olasz kutatók új elmélettel álltak elő. E szerint nem szélütés volt az oka, hogy élete utolsó éveiben már bal kézzel alkotott a festő.

Egy súlyos esés okozhatott izomsorvadást Leonardo da Vinci (1452-1519), a Mona Lisa készítőjének jobb karjában, melynek eredményeként a festőnek lebénult ez a testrésze. Olasz orvosok a Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban tették közzé ezt az elméletet, az írást a távirati iroda szemlézte.

Leonardóról a tudomány tudja, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze lebénult, ám eddig azt feltételezték a tudósok, hogy stroke okozta a problémát.

David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus Leonardóról készült két műalkotást elemzett. Az egyik egy portré az idős művészről, egy krétarajz, amelyet Giovanni Ambrogio Figino lombard művész készített. Ezen jól látható Leonardo ruhája ujjával takart jobb keze és kézfeje merev ujjakkal.

Egy szélütés következtében az ujjai úgy állnának, mintha ökölbe lenne szorítva a keze - írta Lazzeri a tanulmányban, aki szerint a rajzon látható kéztartás karizomsorvadás (ulnar palsy) eredménye.

Ez magyarázhatja azt, miért maradt befejezetlen élete utolsó öt évének számos festménye, köztük a Mona Lisa, miközben a festőművész rendszeresen rajzolt és tanított - írták az orvosok. Da Vinci a bal kezével képes volt rajzolni, ám nem tudta tartani a festőpalettát jobb kezében.

Firenzei kutatók egy korábbi tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo kétkezes volt, képes volt mindkét kezével írni, festeni és rajzolni.

Borítókép: AFP/Waltraud Grubitzsch

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria