Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Új hangszer varázsolja el Európa utcáit – hallgasd meg!

Új hangszer varázsolja el Európa utcáit – hallgasd meg!

Zene, Film & Kultúra

Új hangszer varázsolja el Európa utcáit – hallgasd meg!

Zene, Film & Kultúra

Promotions 09:24

A hang, tágabb nevén handpan úgy néz ki, mint egy ufó, de a hangja gyógyító, ami mindenkire ráfér ebben a felgyorsult világban. Európa utcáit manapság egyre inkább ezzel hódítják meg a muzsikusok. 

Az IPM cikke alapján sorra tűnnek fel Európa utcai muzsikusai egy új hangszerrel, amely ufó alakú és különös hangú. Arról, hogy mi is ez, a Wikipedia ad tájékoztatást. 

A hang (ez maga a hangszer neve) acélból készült idiofon ütőhangszer. Több éves kutatás és akusztikus kísérletezések és a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után (gong, gamelán hangszerek, ghatam, harangok) alkotta meg 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer a svájci Bernben. Először a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be.

A feltalálók hangsúlyozzák, hogy ez a hangszer nem dob.

Elutasítják az ütők használatát is, mivel kézzel érzékenyebben lehet megszólaltatni. Az erős ütések ugyanis nem erősítik, hanem tönkreteszik a hangot, és végső soron a hangszert is.

Hangja a terápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztethet. Neve a berni svájci német dialektusban hang, azaz kéz szóból ered, nincs köze a magyar hang szóhoz. A hangszercsoport handpanként ismert már.  

Borítókép: Sylvain Paslier