promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új hangszer varázsolja el Európa utcáit – hallgasd meg!
Borítókép:  Sylvain Paslier
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hang, tágabb nevén handpan úgy néz ki, mint egy ufó, de a hangja gyógyító, ami mindenkire ráfér ebben a felgyorsult világban. Európa utcáit manapság egyre inkább ezzel hódítják meg a muzsikusok. 

Az IPM cikke alapján sorra tűnnek fel Európa utcai muzsikusai egy új hangszerrel, amely ufó alakú és különös hangú. Arról, hogy mi is ez, a Wikipediaad tájékoztatást. 

A hang (ez maga a hangszer neve) acélból készült idiofon ütőhangszer. Több éves kutatás és akusztikus kísérletezések és a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után (gong, gamelán hangszerek, ghatam, harangok) alkotta meg 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer a svájci Bernben. Először a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be.

A feltalálók hangsúlyozzák, hogy ez a hangszer nem dob.

Elutasítják az ütők használatát is, mivel kézzel érzékenyebben lehet megszólaltatni. Az erős ütések ugyanis nem erősítik, hanem tönkreteszik a hangot, és végső soron a hangszert is.

Hangja a terápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztethet. Neve a berni svájci német dialektusban hang, azaz kéz szóból ered, nincs köze a magyar hang szóhoz. A hangszercsoport handpanként ismert már.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás