promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismét jön a lemezboltok napja
Borítókép:  Clash Music
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most szombaton rendezik meg a független lemezboltok napját, vagyis a Record Store Dayt (RSD). Világszerte ez tizenkettedik alkalom, és most már egyre több magyar bolt is csatlakozik.

A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb eleme, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez ritka felvételekkel. Ezek a boltok haldokolnak, főleg hogy a modern technika átvette az uralmat. Ma már mindent YouTube-on és Spotifyon hallgatunk, pedig a bakelitnek még mindig zseniális és visszaadhatatlan a hangzása. Aki tapasztalta, bizony ezt fogja mondani.

Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez. Idén is lesznek e két boltban programok, és másutt is, a fővárosban, illetve több vidéki településen, az elmúlt évekhez képest jóval több helyen készülnek minikoncertekkel, a Record Store Day-re megjelenő kiadványokkal. Ilyenkor számos CD-hez és LP-hez kedvezménnyel lehet hozzájutni, ami a gyűjtőknek bizony nagyon jó hír. Ilyenkor érdemes utánanézni annak is, hogy a hazai kedvenceink készülnek-e valami akcióval.

Az idei lemezboltok napjára Amerikában, Európában és Japánban korlátozott példányban több száz különleges kis- és nagylemez jelenik meg. Megvásárolható lesz többek között David Bowie három anyaga (Pin Ups; World of David Bowie, David Bowie & Marlene Dietrich), az Art of Noise doboza négy darab nagyalakú kislemezzel, Bob Dylan Blood on the Tracks című lemeze tesztváltozatának másolata, a Duran Duran 1984-es oaklandi koncertjének felvétele, Elton John Ray Cooperrel közös 1979-es moszkvai fellépésének hanganyaga, John Lennon Imagine című legendás albumának nyers stúdiómixe, Madonna két mixlemeze, akárcsak Lou Reed, Morrissey, Peter Gabriel, a Pink Floyd, a Police, Prince, a Rolling Stones, a Queen vagy a U2 néhány különleges kiadványa.

Hazai programok

Az 1989 óta létező Wave lemezboltban, a Révay közben szombaton három ingyenes akusztikus minikoncertet tartanak 15 órától. Fellép a Konyha, a Hippikiller Baksa-Soós Attilával és Szöllősi Lajossal, valamint Legát Tibor és Németh Róbert duója. Az 1997 óta működő Musiclandben, a hozzá szervesen kapcsolódó Neon Music Hungary szervezésében az Almássy téren is programok és 12 órától estig koncertek várják az érdeklődőket szombaton. Fellép a Felső Tízezer, Szabó Benedek és a Galaxisok, a skeemers, végül 18 órakor a Mayberian Sanskülotts. A budapesti helyszínek között lesz az elsősorban elektronikus zenéket árusító, Aradi utcai Deep hanglemezbolt, valamint a Tátra utcai Klinika is. Utóbbiban 19 óra 30 perctől az Anton Vezuv, Németh Róbert, Krizso (feat. Csordás Zita, Jónás Vera és Hegyi Dávid), illetve a Black Bartók zenél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás