promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha írtok egy novellát, kiteszik a buszmegállóba!
Borítókép:  jcdecaux.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Álljon meg egy novellára! – hirdeti a JCDecaux óriásplakát cég, mely idén is pályázatot hirdet. Bárki beküldheti szabadon választott témakörben írt novelláját május 1-ig, Grecsó Krisztiánék fogják elbírálni. Pénz és plakáthely is jár az első három helyezettnek. Eközben Angliában, Franciaországban, Hongkongban és az USA-ban már ingyenes utcai novellás gépek adják a járókelőknek az olvasnivalót. Coppola is vett egyet az éttermébe.

Ha bárki úgy érzi, van szépírói vénája, annak eljött az ideje. A JCDecaux óriásplakát cég, mely a budapesti villamos és buszmegállók plakáthelyeit is kezeli, újra meghirdette az Álljon meg egy novellára! című pályázatot. A szakmai zsűri mindenkitől várja a pályamunkákat május 1-jéig, a terjedelem 3600-4000 leütés lehet. A bírálók között ott van Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író, illetve Antal Nikolett és Korpa Tamás is, akik a Fiatal Írók Szövetségének társelnökei. Rögzített tematika nincs, mindenki arról ír a fenti keretek között, amiről akar. Részletek itt!

„Az írók országa vagyunk. Telis-tele titkos vágyakkal, rajongással, büszkeséggel, hogy ezen a cifra, gyönyörű nyelven írhatunk. A JCDecaux Hungary tavalyi novella-pályázata példátlan siker volt, tengernyi öröm, és még több remény. Muszáj folytatni”

– mondta a JCDecaux oldalán Grecsó Krisztián.

A zsűri a beküldött novellák közül húszat választ majd ki, melyek ott díszelegnek majd az ország különböző pontjain az utasvárókban. Az első, második és harmadik helyezett pályamunkáért 300, 200 és 100 ezer forintos jutalom jár. A verseny főtámogatói a JC Decaux, illetve az Uni-ball tollak magyarországi forgalmazója mellett, a Líra Könyv és Athenaeum Kiadó.

Gombnyomásra jön a gépből a novella

Amíg itthon óriásplakáton köszönhetnek vissza saját soraink, Londonban másokét olvashatjuk – a Canary Wharf metrómegállóban. A francia Short Édition cég által kifejlesztett gépen csak egy gombot kell megnyomni, s a masina a kezünkbe köpi a novellát – ingyen. Egy, három és ötperces novellát is kérhetünk. 

A novellásgép és az elmélyült olvasó (Fotó: londonist.com)  


A Guardian cikke szerint Charles Dickenstől Virginia Woolfig bárkinek a sorait „kisorsolhatja” a gép, melyet a közlekedők épp el tudnak olvasni a következő szerelvény érkezéséig. Az utcai novellás gép ötlete már az 1930-as években felmerült, egy Allen Lane nevű férfi 1937-ben el is készítette. A kortárs kritika szerint a járókelőket sokkolta az újítás. 

Angliában ez az első novellás masina. A Canary Wharf Group mérnöki vállalat felmérése szerint abszolút van létjogosultsága, ugyanis a kétezer megkérdezett brit 36 százaléka tavaly nem fejezett be egy könyvet időhiány miatt, míg másik 30 százalék azt mondta, hat hónap alatt sem tudott végezni egy elkezdett könyvvel.

Hongkongban, Franciaországban és az Egyesült Államokban már működik utcai novellás gép. San Franciscóban a Keresztapa trilógia rendezője, Francis Ford Coppola szerzett be egyet Cafe Zoetrope nevű éttermébe. A hírek szerint teljesen beleszerelmesedett.

A Café Zoetrope novellásgépe (Fotó: zagatub.butagaz.fr)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás