promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Húsz éve ellopott Picasso-festményt talált meg korunk Indiana Jonesa
Borítókép:  AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Arthur Brand, a művészvilág Indiana Jonesának nevezett holland nyomozó húsz éve ellopott Picasso-képet talált meg, négy év kutatás után. Dora Maar portréja a holland alvilágban vándorolt ide-oda, miután 1999-ben az egyik szaúdi sejk jachtjáról ellopták.

Az eredeti nevén Buste de Femme című festményen látható Dora Maar Pablo Picasso szeretője és múzsája volt hét éven át. 1907-ben született Theodora Markovitch-ként és ismert fotóművészként élt. 1997-ben hunyt el, 89 évesen.

Picasso 1938-ban készítette el a portréját, és egészen a haláláig, 1973-ig az otthonát díszítette.

Most pedig, megtalálása után egy éjszakán át Arthur Brand házának falára függesztve várta a sorsát, hiszen a nyomozó saját elmondása szerint sokáig gyönyörködött benne.

„Mindenki azt hitte, hogy tönkrement, hiszen az ellopott alkotások kilencven százalékával ez történik. Nem tudják ugyanis eladni őket”

– mondta az AFP hírügynökségnek a 25 millió eurót érő alkotásról. Mint hozzátette,

a festmény éveken át a holland alvilágban vándorolt ide-oda.

Amikor 2015-ben nekilátott a kép felkutatásának, azokhoz fordult, akik jóhiszeműen megvásárolhatták. 2019 márciusában aztán egyszer csak eljött a várt pillanat, és pozitív visszajelzést kapott. Egy holland üzletember két képviselője kereste meg, akikhez legális üzlettel, de illegális kifizetés után került a festmény. Lepelbe burkolva hozták el Brand amszterdami lakásába. Jelenleg az egyik biztosító birtokában van Dora Maar portréja, még nem határoztak a jövőjéről. Az utolsó tulajdonos ellen nem indít eljárást a francia és a holland rendőrség. A BBC cikke alapján

Arthur Brand nagy fogásai közé tartozott tavaly egy Szent Márkot ábrázoló mozaik kikutatása, amelyet az 1970-es években Ciprusról loptak el.

2015-ben ő találta meg Hitler Lovait, vagyis két bronzlovat Joseph Thoraktól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás