promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Év végén lép fel a Deep Purple az Arénában
Borítókép:  Deep Purple offical
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Előkarácsonyi klasszikus rock a javából! A '60-as évek végén indult és azóta legendává vált csapat december 9-én csap oda a magyar közönségnek.

A Deep Purple a heavy metál és a modern hard rock műfajok egyik úttörője, noha eredetileg progresszív rockbandaként indultak, és csak 1970-ben váltottak keményebb hangzásra. Igazából a csapat tagjai sosem sorolták magukat ebbe a műfajba, de a kritikusok és a közönség szép lassan rájuk aggatta ezt.

A Led Zeppelinnel és Black Sabbath-tal együtt a '70-es évek brit hard rock és heavy metál szentségtelen háromsága néven is emlegették őket.

A csapat számtalan rock és metál zenekarra volt hatással; többek között a Metallica, a Judas Priest, a Queen, az Aerosmith, a Van Halen, az Alice in Chains, a Pantera, a Bon Jovi, a Rush, a Motörhead, valamint az angol újhullámos heavy metál bandák közül az Iron Maiden és a Def Leppard is őket nevezi meg, mint az egyik legfőbb inspirációt zenéjükre.

Szóval a csapat igazi klasszikus, mindegy mennyi tagcserén kellett keresztül menniük. Az alapító tagok közül ma már csak Ian Paice van benne az együttesben, aki ugyebár a dobokért felel. Persze sok rock rajongó mindig mondja, hogy az igazi Deep Puple 1969 és 1973 között játszott, és ez igaz is. Ez volt a csapat legsikeresebb korszaka.

1975-ben a világ „leghangosabb bandája” címen bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is, az 1972-es londoni Rainbow színházban tartott koncertjük alapján. A Deep Purple pályafutása során több mint 100 millió lemezt adott el, és 2016-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

A világ egyik legkeményebben turnézó csapataként is számon tartják őket. 1968-tól napjainkig (leszámítva az 1976-1984 közötti kihagyásukat) gyakorlatilag folyamatosan turnéznak a világban. Magyarországon is rengetegszer jártak, legutóbb pont 2014-ben turnéztak az Arénában.

Most visszatérnek hozzánk, a jegyekre pedig ezen a héten szerdától már le is tudunk csapni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás