promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bachot játszanak most Mindenkinek, New York-tól Debrecenig
Borítókép:  Classical Classroom
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közel egy évtizede a New York-i metróban egy helyi csellós csodálatos fesztivált indított útjára, amikor elkezdett Bachot játszani Mindenkinek, és kimondottan rosszul esett neki, ha ezért fizetni akart valaki. Ezen a héten tart a fesztivál New York-tól Debrecenig. 

Ha már ezen a napon a Google-ön is Bach zenéket írhatunk, akkor tényleg nagy nap van. 1685-ben Eisnachban ezen a napon született Johan Sebastian Bach,

a világtörténelem alighanem legnagyobb muzsikusa, bár ezt ő maga tagadná elsőként.

És mi tagadás, vannak, akik egyetértenének vele, kritikusainak fő ktritikája vele szemben, hogy a zenéje olyan, mint a matematika. 

Talán ebből indult ki a Google is a mai napon: csak leütünk néhány hangjegyet, a többit a számítógép megoldja (harmonizálja őket, amúgy nem rossz móka) és máris írtunk egy Bachot. Mint az irodalmár, aki

addig tanulmányozta József Attilát, mígnem maga is megírt egy-két József Attila verset. (Utóbbira a Holló Színházban jöttek rá.) 

Szóval össze tudunk hozni valami zenefélét a számítógéppel (amely mára valóban a zeneszerzés egyik eszköze lett), azért Bachtól a Máté Passiót nem biztos, hogy meg tudtuk volna alkotni. Azt a picike tényt pedig ne felejtsük el, hogy az 1600 években a számítástechnika még elég kezdetleges szinten volt. 

Ami Bach nagyságát illeti, néhány évnyi Bartók Rádió-hallgatás óta ráragad egy s más vele kapcsolatban az emberre. Az emberi tulajdonságairól azt mondják, soha nem tartotta magát a világegyetem erkölcsi középpontjának – így vált éppen azzá. Nagy riválisa volt kortársa, George Frideric Handel, de ezt a rivalizációt inkább Handel tartotta csak számon, így végül

mindketten úgy gondolták, hogy Handel a nagyobb zenész (ez neki nagyon fontos lehetett). Az utókor azonban másképp ítélkezett. 

Felix Mendelssohn pedig – aki az 1800-as években elővette és leporolta az elfelejtett Máté Passió kottáját – azt mondta, hogy mindennap szükségünk van öt perc Bachra a megtisztuláshoz. 

Az ezen a születésnapi héten esedékes Bach Mindenkinek Fesztivált 2010-ben Dale Henderson találta ki New Yorkban, és egyetlen hegedűvel elkezdett Bachot játszani a metróban. Nem pénzért, sőt... Egyenesen bántja, ha pénzt dugnak a csellója húrjai közé. 

A Bach Mindenkinek pedig elindult világkörüli útjára. Csütörtök délután, 17.30-tól például a Születésnapi toronyzenében lehet gyönyörködni a Debreceni Egyetem díszerkélyénél. A fesztivál pénteken is tart még a városban, meglepetéskoncertekkel Debrecen közterein és bevásárlóközpontjaiban, a DKV járatain, rendhagyó énekórák, ifjúsági és jótékonysági koncertek keretében. 

Országos szinten egészen vasárnapig részei lehetünk a Bach Mindenkinek Fesztiválnak. Itt az esemény honlapja, programja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás