promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Chicagóban ma sem felejtették el zöldre festeni a folyót
Borítókép:  Twitter/Jeff G.
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szent Patrik napját évszázadok óta ünnepli minden ír a világon, Chicagóban minden év március 17-én zöldre változik a Chicago-folyó. Éljen Patricius, aki munkaszüneti napot adott az íreknek, és egynapos Guiness-forradalmat az emberiségnek.

Ugye nem tudjátok elképzelni, hogy az illetékesek felgyűrik az ingujjat, és március 15.-e alkalmából a Dunát vagy a Tiszát piros-fehér-zöldre festik? Márpedig az ír gyökerű amerikaiak pontosan ezt csinálják minden év március 17-én Chicagóban a Chicago folyóval. A piros-fehér-zöld kombó helyett ők a zöldet választják, pedig eredetileg a kék szín párosult Szent Patrik napjához.

Íme a színezés egy drónfelvételen: 

[[video2]] 

Szent Patrik ünnepét ülik ezen a napon, s régen káros anyagokból álló, ma zöldségalapú festékkel fröcskölik tele a folyót, ami néhány órán keresztül tényleg zöldben pompázik.

Patrik eredetileg Britannia provincia szülöttje volt, s megszökött a rabszolgaságból, s beállt hittérítőnek, itt vette fel a Patricius nevet. Írországba ment, s pogányokat térített, így vált az ország védőszentjévé. 461. március 17-én halt meg.

Connor Mc'Gregor, az őrült ír ketrecharcos is feltűnt a bostoni szent patrik napi felvonuláson: 

1903 óta vallási ünnepnap a Szent Pantrik nap, melyet mindenhol ünnepelnek a Földön, ahol élnek ír indentitásuak. Írországban munkaszüneti nap, ez az ország legfontosabb ünnepnapja. Először a 18. században, az USA-ban ünnepelték, ahol ma nagyjából 35 millió ember tartja magát ír gyökerűnek, miközben az anyaországban összesen 6,5 millió ír él.

Kate Middleton talpig zöldben, férje, Vilmos herceg egy korsó Guiness-szel ünnepelt:  

Ezen a napon a felmérések szerint megháromszorozódik, 12 millió liter fölé emelkedik a Guiness-fogyasztása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás