promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Működhet-e a Prodigy Keith Flint nélkül?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A válasz igen is, meg nem is. Filozofálgatunk, és persze emlékezünk.

Két darab The Prodigy-koncertre jutottam el életemben. Valljuk be nem volt nehéz, mert idén már 15. alkalommal látogattak volna el hazánkba. A SZIN-es fellépésükből persze idén nem lesz semmi, mivel a csapat akkora sokkot kapott, hogy az összes turnéhoz köthető koncertjüket lemondták. Az biztos, hogy egy meghatározó embert veszítettek el, aki nem egy tag volt a Prodigyból, hanem az emberek szemében a Prodigy volt, még ha a zenékhez gyakorlatilag vajmi kevés, sőt, semmi köze nincsen.

Az első koncertem a 2006-os Szigeten volt. Akkor bőven zakatolt a szünet, mivel a banda nem járt Magyarországon 1997 óta. Ez azért is lett így, mert voltak nézeteltérések. A 2004-es „Always Outnumbered, Never Outgunned” album is úgy született meg, hogy a Prodigy lelke és zeneszerzője, Liam Howlett úgy döntött, hogy a két vokalista, Keith Flint és Maxim Reality most teljesen háttérbe lesznek szorítva. Az album szerintem egy elektronikus zenei mérföldkő volt, olyan közreműködőkkel, mint Juliette Lewis vagy az Oasisből Noel és Liam Gallagher.

A kritikusok vegyesen fogadták, mert szokatlan volt, de a közönség már a Girlsnél megérezte az új ízt, hogy egy olyan új Prodigyt kapott, ami megállíthatatlan lehet. Azonban az új albummal koncertezni is muszáj volt, és ehhez bizony kellett Keith és Maxim a színpadra, szóval mosolyszünet off, és irány a turné! Jómagam még kis „mitugrálsz” voltam, úgyhogy adtam is a Szigetes élménynek. Egy narancssárga munkavédelmi sisakban mentem a fesztiválra, amire rá volt írva, hogy The Prodigy, meg hát tele volt firkálva mindenféle kultikus dalcímmel. Ez még mindig megvan a pincében valahol. Elő kellene kutatni! Mivel most már kritikusként járok a Szigetre, itt az ideje Keith emlékének adózva újra hülyét csinálni magamból.

Amúgy persze, hogy én voltam a sztár a fellépők mellett. Mindenki a Prodigy-s munkavédelmi sisakot akarta felpróbálni, mert az mekkora royal flush már!

A setlistre nem kell emlékeznem, mert az internet segít, ide kattintva találjátok meg. Nem volt nagy dobás a koncert, de valahogy mégis olyan dalokat kaptam, mint a Poison, vagy a Diesel power. Igen, ezeket már nem igazán játszották, pont ezért volt mennyei.

A másodikra már újságíróként mentem, de hát Kisjászai barátommal ez minket nem igazán aggasztott. Egy mindent kielégítő fellépés volt. Szétugráltam magam, de úgy leizzadva, mintha akkor léptem volna ki a zuhanyzóból ruhában. (Mondjuk a zuhanyzós sztori a Gorillazon is megtörtént, szokásom.) És persze nem azt nézik, hogy ezek hülyék, hanem hogy Prodigy van apám, csapd oda a FIREFARTERT!!!

Aki a 14 koncertből nem volt egyiken sem, az bánthatja. Mennyire? Nagyon. :(

Mi is a The Prodigy? Nincs mese, a The Prodigy Liam Howlett. Ő írja a zenéket, ő csinál mindent. De mi történik, ha Keith és Maxim nincsenek a színpadon? Üresség. Keith Flint egy bohócként érkezett a zenekarba, táncolt, aztán szép lassan bekúszott a hangjával olyan dalokba, mint a Breathe és a Firestarter.

De mi történt a színpadon? Sokan azt láthatták, hogy Flint ugrál, és néha ordibál, pedig egyáltalán nem. Energiákat szabadított fel, olyanokat, amiket senki más nem tudott. Minden mozdulatára megőrültél. Ha Liam a Prodigy lelke, akkor a Flint a közönségé. Ha a vidéki suttyókat megkérdezed Angliában, akik most keltek fel a második vicces cigi után, akkor azt fogják mondani, hogy az a zöld hajú csóka csinálja a Prodigyt. Tudod, amelyiknek ilyen ördögszarvas haja van.

Több volt egy Prodigy-koncert Flinttel, mint monoton impulzusok sorozata. Felszabadult tánc, kidobtad az elcseszett világot a francba. Életérzés volt.

Most maradt Liam és Maxim, akiket Leo Crabtree dobos, és Rob Holliday, Marilyn Manson egykori gitárosa egészít ki élőben. Talpra tud-e állni ez a csapat? Persze, és talpra is kell állniuk, mert a Prodigy nem tűnhet még el a színpadról. Azonban Keith nélkül tudjuk, hogy ez már nem lesz ugyanaz.

Ha újra megyünk egyszer koncertre, minden mozdulatunk a tiéd lesz! Nyugodj békében, de azért még nyomd el nekik, hogy: „I'm a firestarter, twisted firestarter!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás