promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felcsendül itthon az évszázad musicalje, benne a Liverpool dalával
Borítókép:  The Anfield Wrap
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A You 'll never walk alone szólt Barack Obama elnöki beiktatásán, ez köszönti a végzős amerikai egyetemistákat a diplomaosztón, ezt éneklik a Liverpool drukkerek. A XX. század legjobb musicaljéből származik, Molnár Ferencnek hálás érte a világ. Áprilisban premier itthon. 

Április 26-án mutatja be az Operettszínház a Carouselt, amely Molnár Ferenc leghíresebb műve, a Liliom alapján készült. A Broadway-sikert a Time magazin a XX. század legjobb musicaljének választotta, a mű legnagyobb slágere, a „You’ll Never Walk Alone” pedig a Liverpool futballcsapat himnusza lett.

Többek között erről olvashatunk a Fidelión, ahol az olvasópróbába is betekinthetünk. Kiss-B. Atilla főigazgató itt azt mondta:

„Száztíz évvel ezelőtt írta Molnár Ferenc a Liliomot, ám a sikerre várnia kellett. Évekkel később

Csortos Gyula kisugárzása és művészi energiája tette halhatatlanná a művet a Vígszínházban,

miközben a Liliom elindult nemzetközi karrierjének útján is és eljutott Amerikába, ahol nem kisebb alkotók neve fűződik hozzá, mint Orson Welles vagy Elia Kazan. Majd a prózai műből 1945-ben musical született Oscar Hammerstein II és Richard Rodgers, a XX. század Amerikájának legsikeresebb szerzőpárosának tollából."

Béres Attila rendező hozzátette: 

„A Liliomnak méltán ott a helye a nemzetközi panteonban.

A nagy nemzeti műveink – mint a Csongor és Tünde, a Bánk bán vagy Az ember tragédiája – közé tartozik a Liliom is.

Ez a mi történetünk.”

Mint kiderült a Liliom száz évvel ezelőtti, 1919-es premierje nem volt túl sikeres, hiszen a bemutatóra érkező nagypolgári közönséget nem igazán érdekelte, hogy mi történik a cselédséggel.

A mű leghíresebb számával, a „You’ll Never Walk Alone”-nal kapcsolatban a rendező elmondta:

Ez a dal szólt Barack Obama elnöki beiktatásán, ezt hallhatjuk a Liverpool meccsein a szurkolóktól, ez köszönti a végzős amerikai egyetemistákat a diplomaosztón, mégis itthon alig ismert.

Béres Attila azt reméli, itthon is mindenki megismeri majd, amit milliók énekelnek szerte a világban, és amelyért mindenhol Molnár Ferencnek mondanak köszönetet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás