promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oscar-gála: a kínaiak már Hollywoodban vannak
Borítókép:  Steven Spielberg és Jack Ma, az Alibaba elnöke egy 2016-os találkozón, Pekingben. Forrás: latimes.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Alibaba és a Perfect World Entertainment filmvállalatok révén Kína először csillogott a háttérben az Oscar-gálán. A korábbi erőszakos terjeszkedést felváltotta a nyugodtabb, tervezettebb útkeresés, melynek szellemében sorban nyílnak a kínai produkciós irodák Hollywoodban. A határ a csillagos ég.

Kínai filmek nem kerültek képbe a hétfő hajnali Oscar-gálán, kínai cégek által pénzelt alkotások viszont igen. A világ legnagyobb e-kereskedelmi konglomerátuma, a kínai Alibaba filmkészítő céget is birtokol, az Alibaba Pictures-t, mely az Amblin Partners (AP) kisebbségi tulajdonosaként ott volt a három Oscar-díjat nyert Zöld könyv produceri körében. A filmre az AP mellett a Participant Media és a Dreamworks Pictures adott pénzt. A Zöld könyv stábja a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő szobrocskáját is hazavitte, az életrajzi dráma összesen öt jelölést kapott – kritikánkat ide kattintva olvashatja.

Bár az Alibaba egyelőre még kezdőnek számít Hollywoodban, elhatároztuk, hogy nem csak olyan filmek mögé fogunk beállni, melyek szórakoztatni akarnak, hanem olyanok mögé is, melyek olyan pozitív üzeneteket is hordoznak, amikben hiszünk

– nyilatkozta a Variety online lapnak Zhang Wei, az Alibaba Pictures elnöke. A vállalat két másik filmje, a Capernaum (legjobb idegennyelvű film kategória) és az On the Basis of Sex is érdekelt volt az Oscar-gálán.

Ugyancsak kínai érdekeltségű a Perfect World Entertainment, mely a hatszoros Oscar-jelölt, a legjobb adoptált forgatókönyv díját elnyerő BlacKkKlansman és a legjobb vizuális effektekért Oscart kapott First man című filmek készítésében vett rész. A Perfect World úgy férkőzött oda a nagyok asztalához, hogy ötéves pénzügyi megállapodást kötött a Universal Pictures-szel.

Lopott kínai rendezők

A produkciós cégek mellett a kínai állami hírügynökség is bőszen harsogja a kínaiak dicsőségét, melyet Hollywoodban díjakkal ismertek el. A Pixar Stúdió által pénzelt Bao című animációs kisfilm rendezője a kínai születésű, kanadai Domee Shi, akiről a Xinhua úgy ír, mint a Pixar első olyan kínai rendezője, aki a stúdiónak kisfilmet készített, s Oscart nyert vele.

Domee Shi (jobbra) és Becky Neiman-Cobb társproducer az Oscar-díjjal (sfgate.com)


Az ugyanebben a kategóriában versenyző One small step rendezője a kínai Zhang Saofu, akiért szintén rajong a kínai média. Ahogy Jimmy Chinért is. Az amerikai születésű, amerikai állampolgárnak annyi köze van Kínához, hogy szülei ott születtek. Ő nyerte a dokufilm kategória Oscarját a Free Solo című filmmel, melyről itt írtunk bővebben.

A 91. Oscar-gálára egy új éra kezdeteként tekinthetünk: a kínai filmipar elkezdte növelni befolyását a nemzetközi filmvilágban

– harsogja a propagandát a Xinhua.

A kínai produkciós cégek valójában már évek óta törekszenek betörni Hollywoodba, mégpedig látványosan és agresszívan. 2012 és 2016 között az Alibaba és a Wanda komolyan fontolgatta, hogy felvásárolja a Sony Pictures-t. Az ingatlaniparral kezdő, filmcéget alapító Wanda felvásárolta a Legendary Entertainmentet, majd 1 millárd dolláros, sikertelen vételi ajánlatot tett a Dick Clark Prductions-ért. Az ötéves agresszív terjeszkedés végével a kínaiak nyugodtabb, hosszabb távú terveket dolgoztak ki, létrehozták az Alibaba filmes leányvállalatát, a Tencentet és a Perfect World-öt, s a cégek sorra megnyitották irodáikat Los Angelesben, Hollywood tőszomszédságában.

Fan Luyan, az Alibaba Pictures elnök-vezérigazgatója az Oscar-gálát követően úgy nyilatkozott, hogy szerencse és kitartás is kell a fejlődéshez, cége ennek szellemében mindent megtesz azért, hogy egyre több kínai produkció legyen Oscar-esélyes a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás