promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoda, hogy nem kapott felnőtt besorolást A sötét lovag
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ha blockbuster film kerül terítékre, akkor a készítők, de főleg a producerek rettegnek az R kategóriától. Ha kimondják előttük, összeszorul a gyomruk! Miért? Mert elvesztenek egy csomó gyerek nézőt. A PG-13 a menő, mert az hozza a sok pénzt. Ezekből mindig óriási vita van Hollywoodban, egyszer talán egy külön cikket is meg fog érni az egész.

A lényeg, hogy áldozzunk-e fel jeleneteket azért, hogy megszerezzük a kedvezőbb besorolást, vagy az alkotást szem előtt tartva hagyjunk-e meg mindent. Hát A sötét lovagból a ceruzás jelenetet kivenni iszonyatosan nagy bűn lett volna. Aki látta, tudja, hogy miről beszélek: Joker mutat egy bűvésztrükköt, eltüntet egy ceruzát. Először csak az asztalba állítja bele, majd később az egyik gengszter fejébe. Tádáá, a ceruza eltűnt, Joker kegyetlenségétől pedig megfagy a levegő a tárgyalóban.


A legjobban Wally Pfister, a mozi operatőre félt attól, hogy ezen elmehet a dolog, és a jelenet hiába csúcs, lehet ki kell majd vágni. Pfister figyelmeztette is Christopher Nolant, hogy ebből még baj lehet, de valahogy mégis sikerült korhatár-bizottság előtt átpasszírozni:
Nem értettem, hogy szerezte meg A sötét lovag a PG-13-as besorolást. Chris valahogy levette a lábáról a bizottságot, és minden filmje ebbe a kategóriába került. Úgy gondoltam, ha Joker cerúzát fúr valaki agyába, akkor arra a bizottsági tagok húzni fogják a szájukat. Végül nem így lett, talán humoros csattanóként gondoltak rá, és nem erőszakos jelenetre.
A jelenet meg a film talán azért is menekülhetett meg az R besorolástól, mert nem fröcsögött a vér mindenhol, de ha a kaszkadőr nincs észnél a forgatáson, még ez is megtörténhetett volna.

Nolanék IMAX-ben forgattak, aminél a hatalmas vásznon mindent kiszúr a néző. Amikor lehetett, kerülték a digitális utómunkát, és ennél a jelenetnél sem volt másképp. Charles Jarman feladata volt, hogy mindig az utolsó pillanatban elkapja onnan a ceruzát. Ha nem sikerül, akkor az bizony halálos lett volna. A jelenetet 22-szer vették fel, és szegény Jarman többször is elvesztette az eszméltét, mert Heath Ledger bizony nem finomkodott.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás