promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mark Knopfler a Dire Straits nélkül és fordítva
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mi a jobb: a Dire Straits Mark Knopler nélkül vagy fordítva? El szabad-e egyáltalán dönteni a kérdést? Szerintünk nem, javasolni inkább azt tudjuk, hogy mindkettőt meg kell hallgatni.

Dire Straits, Knopler nélkül

A Mark Knopfler nélküli Dire Straitsnek (pontosabban Dire Straits Experience-nek) már a léte is elképzelhetetlen volt egy időben, mégis nekiindult turnézni emblematikus alakja, frontembere, énekese, gitárosa és ki tudja még mi mindene nélkül, hiszen ez mind-mind Mark Knopfler volt.

És nagy meglepetésre jól tette, legalábbis ezzel az élménnyel mentünk haza 2017 márciusában a Budapest Arénából. Az összeállítás (régiekkel és újakkal): Chris White (szaxofon), Terence Reis (ének, gitár), Ralph Salmins (dob), Mick Feat (basszusgitár), Andy Caine (gitár), Tim Walters (gitár), Paddy Milner (billentyűs).
Az új énekes-gitárosról, Terence Reisről inkább jó hírek terjedtek előtte, pedig az már önmagában a Mission: Impossible kategóriája, hogy odaállt Mark Knopfler helyére. További veszélyt jelentett, hogy hasonló énekstílussal folytatta, mint nagy elődje (igaz, más stílus legalább ilyen veszélyes lett volna), az összhatás mégis megérintette a közönséget. Minket is.
Azért kellett egy kis idő, hogy a steril hangulat (mindenki ül szépen a helyén és hallgat) oldódjon, de a koncert a második felére frenetikussá vált, és aki csak tehette, a sorok között táncolt. Valahogy úgy épült fel szépen az egész, mint az alábbi Brothers in Arms feldolgozás.

Egy sok szempontból amatőr, már-már nézhetetlen valami, se eleje, se vége és egyéb gondok, alig látta eddig valaki. És mégis…


Knopler, Dire Straits nélkül

Ami a Dire Straits nélküli Mark Knopflert illeti, ezt 2019. július 9-én próbálhatja ki (újra) a Budapest Aréna közönsége. Egy hónappal a hetvenedik születésnapja előtt (augusztus 12-ig mondhatja magát 69-nek) ismét nálunk lép fel, hat év után újra.

Az ujjal gitározás mestere, minden idők egyik legismertebb és legelismertebb gitárosa hosszú kihagyás után újra turnéra indul, miután novemberben megjelent Down The Road Wherever című albuma. Új, immár tizedik albuma mellett a legnagyobb slágerek és a Dire Straits-örökzöldek sem maradnak el, de íme előzetesnek az albumról Good On You Son.

Mark Knopfler eddig hat alkalommal koncertezett Magyarországon: négyszer az Arénában lépett fel (legutóbb 2013-ban), egyszer a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán (1996-ban), a legelső alkalommal pedig még a Dire Straitsszel járt itt, az egykori Budapest Sportcsarnokban 1985-ben.

Mint a távirati iroda összeállítása írja: a négyszeres Grammy-díjas, apai ágon magyar zsidó származású, a skóciai Glasgow-ban született Mark Knopfler 1977-ben alakította meg Londonban a következő évtized zenéjét aztán alapvetően meghatározó Dire Straits-et, amely country-s, blues-os ízű zenéjével rendkívül gyorsan sikeres lett, elsősorban Knopfler elképesztő (ujjal pengető) gitártechnikájának és inkább beszélő, mint éneklő hangjának köszönhetően. A csapat 1995-ig létezett, és olyan fontos albumokat készített, mint például a Making Movies (1980), a Love Over Gold (1982) vagy a Brothers In Arms (1985). Néhány örökzöld a csapattól: Twisting by the Pool, Money For Nothing, Romeo and Juliet, Walk of Life.
A Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján. Több mint 120 millió albumot adott el a Dire Straits korai éveitől mostanáig, producerként közreműködött Bob Dylan és Randy Newman albumain.
A gitáros már a Dire Straits idején, 1983-tól megjelentetett szólólemezeket, ezek mind filmzenék voltak (Local Hero, The Princess Bride). Első „igazi” stúdióalbuma már a Dire Straits feloszlása után, 1996-ban jelent meg Golden Heart címmel és azóta is rendszeresen jelentkezik lemezekkel. Dolgozott együtt többek között Chet Atkinsszel, Van Morrisonnal és Emmylou Harrisszel, valamint tagja volt a Notting Hillbillies nevű country szupercsapatnak.

(Arday Attila)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás