promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az igazi Suttogó és a repülő francia előadásán ámulhatunk Budapesten
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Idén december 1-én és 2-án a budapesti Papp László Sportarénában világpremier születik – olvashatjuk az esemény honlapján. – A világ három leghíresebb lóidomítója először szerepel együtt, egy előadásban: Monty Roberts, az igazi Suttogó, Lorenzo, a repülő francia, valamint a kiscsikók szelídítője, Pignon mutatják be lóidomítási technikáikat. A Suttogók különleges történet egy kerekesszékes gyermekről, aki arról álmodik, hogy ő is lovagolhat majd egyszer. Az előadásban a kisfiú álmának megvalósulásán keresztül nyerhetünk betekintést az erőszakmentes lóidomítás rejtelmeibe. Az előadás vendégfellépői a Nemzeti Lovas Díszegység tagjai.
Monty Roberts 13 évesen a nevadai prérin tanulmányozta a vadmusztángok egymás közötti kommunikációját. Megfigyelte, hogy milyen testbeszédet alkalmaznak egymással a különböző élethelyzetekben. Ezt a fajta kommunikációs formát ültette át az emberi gesztusokra, ezzel egy új nyelvi formát alkotva meg a lovak és az emberek között. A Roberts család már Monty gyermekkorában is lovakkal foglalkozott, ám édesapja még a hagyományos, erőszakos módszereket alkalmazta, így amikor Monty Roberts otthon próbálgatta a saját fejlesztésű technikáját, keményen megbüntették érte.
Mára azonban mindenki ismeri Monty Roberts nevét, és az általa Csatlakozásnak (Join-Up®) nevezett lóidomítási módszert. Célja az volt, hogy az erőszakmentes idomítással egy harmonikus kapcsolat alakuljon ki a ló és az ember között, és egyenrangú társakká váljanak, ahol az embernek csak kérnie kell, a lova pedig cselekszik. Monty Roberts saját elmondása szerint egy jobb világot szeretne maga mögött hagyni.

Sikerét bizonyítja, hogy II. Erzsébet királynő, aki lószerető ember hírében áll, személyesen hívta meg birtokára, hogy tanítsa meg neki módszerét, majd pedig ő ösztönözte arra, hogy könyvet írjon tapasztalatairól, így született meg Az igazi suttogó című könyv. Azóta több könyvet is írt (Shy Boy – Egy vad musztáng megszelídítése; Lovak és emberek), valamint ő az ihletője Robert Redford ikonikus filmjének, A suttogónak. Monty Roberts a mai napig járja a világot, hogy minél több emberhez eljuthasson az erőszakmentes lóidomítási technika híre, és módszereit szerte a világon oktatják.
(Promotions Media via lovasshow.hu)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás