Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tragédiából születtek gyönyörű dalok a magyar rockzenében is

Tragédiából születtek gyönyörű dalok a magyar rockzenében is

Zene, Film & Kultúra

Tragédiából születtek gyönyörű dalok a magyar rockzenében is

Zene, Film & Kultúra

Promotions 17:30
A zenészeket érintő tragédiák idővel gyönyörű muzsikákat ihlettek egy-egy esetben, a magyar könnyűzenében nem egy ilyen dalról tudunk. Talán a legismertebb közülük, a Karthago együttes Requiemje, amely a zenekar emblematikus dala lett, ismertségében talán csak az Apáink útján áll vele egy szinten.

Harminchat éven át, egészen 2017-ig rejtély volt, kinek a halála ihlette ezt a számot, a nyolcvanas években szinte csak szájról szájra terjedt, hogy egy fiú meghalt az egyik koncerten. Hatala Csenge tavaly megjelent Requiem ímű könyve igyekezett a lehető legalaposabban feltárni azt, hogy igazából kivel és mi történt, éppen ezért igen pozitív kritikát kapott az alapos munkáért az Indextől.A teljes igazság már soha nem derül ki, és ez sem véletlen: a szocializmusnak nem állt érdekében, hogy kiderüljön, a rendszerben egyre több fiatal csövezni kezd, mert senki nem törődik vele. Ragasztót szív, gyógyszert szed be alkohollal.

Dezső egy tizenhat éves várpalotai fiú volt, és mint a kritikában olvasható: „hiába volt rendezett családi háttere, a több műszakban dolgozó szülők ritkán tudtak foglalkozni vele, és gyakorlatilag a nála csak pár évvel idősebb nővérére hárult a gondviselés, majd miután ő korán férjhez ment, az öccse gyakorlatilag felügyelet nélkül maradt napközben, miközben a szülők a várpalotai erőműben dolgoztak. (…) A visszaemlékezések szerint nem is vett részt a ragasztózásban és az italozásban (már csak azért sem, mert a motorozás sokkal jobban érdekelte), de ő is együtt lógott ezekkel a fiatalokkal, és velük ment el a közeli Fehérvárra is azon a végzetes napon a Karthago-koncertre. (…) Ott maradt a Köfém sportcsarnokbeli koncert után a földön, és nem sokkal később, a mentőben meghalt. (…) A család hetekkel később kapott egy végzést arról, hogy a halált keringési elégtelenség, vagy alkoholmérgezés okozta.”Legalább ilyen erős szám lett a P. Box, illetve a P. Mobil együttestől a Zöld, a bíbor és a fekete, és nagyjából a Karthago Requiemjével egyidőben született, 1982-ben. Pontosabban ekkor játszotta el először az alapdallamot Sáfár József basszusgitáros; az év októberében viszont, harminhat évesen elhunyt Radics Béla, a kor egyik legkiválóbb gitárosa, és az igazi dal végül az ő emlékére született . Radics Béla azóta szobrot is kapott és utcát is elneveztek róla, a dal pedig újabb tragédiák után újabb versszakokkal bővült, ma már Bencsik Sándor, Cserháti István és Tunyogi Péter emlékét is őrzi. Leghíresebb változatán még Tunyogi Péter is énekel a „a négy tenor” egyikeként: Vikidál Gyulával, Deák Bill Gyulával és Varga Miklóssal adta elő, először a P. Mobil  Petőfi Csarnokbeli koncertjén.Alighanem sokan ismerik a Velencei tó közelében, a hetes útnál Kun Péter, az Edda egykori gitárosa emlékművét. Ő 1993. július 10-énhajnalban itt szenvedett halálos balesetet a motorjával, tisztázatlan körülmények között. Kislánya, Kun Petra Virág fél évvel később, 1993- decemberén született, az Edda pedig a Lelkünkből című albummal és a címadó dallal is őrzi a mindössze huszonöt évet élt társ emlékét.

(AA)