promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kirúgták a Real edzőjét – de tényleg Lopetegui a hibás?
Borítókép:  Sky Sports
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ami már napok óta pletyka a világ vezető sport oldalain, azt most hivatalosan is bejelentette a Real Madrid vezetősége, miszerint meneszti vezetőedzőjét, a nyáron érkezett Julen Lopeteguit. Amennyiben a számok szempontjából vizsgáljuk meg a távozás okait, akkor nincs kérdés, a baszknak mennie kellett.

A Real Madrid a La Liga eddigi tíz fordulója alatt mindössze négy győzelmet szerzett, emellett két döntetlenje és négy veresége van – legutóbb az El Clasicón kapott ki, szinte megalázó módon 5-1-re a Barcelona otthonában. Már a Nou Campban lejátszott találkozón érezni lehetett: az a szerencse faktor, ami a Zidane-érában még jelen volt, mostanra homályba veszett, ráadásul egy hitehagyott, kapaszkodók nélküli Real Madrid játszott a Barcelona otthonában. (Még akkor is igaz ez, ha a második félidő elején akadt jó 15 perce a csapatnak.) A hazai porond mellett a Bajnokok Ligájában sem menetel fényesen a Királyi Gárda. Ugyan azonos pontszámmal második csoportjában, de 1-0-s vereséget szenvedett a hozzá képest közel sem veretes CSZKA Moszkvától.

Ennyit tehát a számokról. A helyzet azonban jóval komolikáltabb. A baszk szakember nyáron, a vilábajnokság idején úgy érkezett Madridba, hogy amikor a Spanyol Labdarúgó Szövetség megtudta, hogy a torna után mi Lopetegui szándéka, már a vb előtt menesztette. Háborgott is pár napig a futball tengere, aztán – ahogy lenni szokott – leültek a nagy hullámok.

Nyáron tehát munkához látott Lopetegui, de a feladat azok után, hogy távozott a korábbi sikeredző, Zidane, a kiélezett mérkőzéséket többnyire eldöntő világsztár Cristiano Ronaldo, és a középpálya egyik vízhordója, Kovacic finoman szólva sem ígérkezett könnyűnek. Egy olyan együttest vett át, amely a történelmi Bajnokok Ligája triplázás után semmit sem változott, amely három évig csúcsközelben futallozott. Nem véletlen, hogy jönnie kellett a mélypontnak.

Egymást erősítő folyamatokról van szó: egy mentálisan, főképp motivációs téren alacsony szinten lévő játékosok, s egy olyan keret, amely az évek során alig változott. Utóbbi tényező, a tagok állandósága az elmúlt években ugyan jelentős előnnyel, erővel bírt, mostanra azonban már változtatásra szoruló tényező. Valódi, új lendületet hozó játékos pedig nem érkezett a nyáron, mindössze a Lyontól hozták vissza Marianót, a Chelsea-től vásárolták meg Courtoist, illetve csatlakozott a kerethez Vinicius Jr. – pedig pletykáltak Neymarról, Mbappéről, Hazardról. Lopetegui kért, de nem kapott.

Próbálta ezzel együtt is saját elképzelését megvalósítani, de, hogy mennyire nem ment, az jól látszik az eredményeken. A mérkőzések nagy része bizonyította, hogy hiányzik a koncentráció és a megfelő pályán belüli kommunikáció. A csapat magasan, de szervezetlenül védekezett, a mögött lévő üres területeket és az egyéni hibákat pedig a kis csapatok is könnyen kihasználták. Érdekesség, hogy a Real Madrid kapott góljainak 89 százaléka az elsőfélidőben érkezett az idei szezonban. S, ugyan a Zidane-érához képest jóval több lövéssel próbálkoznak, illetve több helyzetet alakítanak ki, de a támadójáték alacsony minősége (Ronaldo nem megfelelő pótlása) miatt eme tényezők lényegtelenné válnak. A szezon eddigi 13 mérkőzésén mindössze 19 gólt lőtt a csapat.

Hogy ezek után a szurkolók nem a vezetőedzőben látják a hibát, talán nem meglepő. A madridi AS című lap felméréséből kiderül, a drukkerek 85 százaléka úgy gondolja, hogy a kialakult helyzetért az elnök, Florentino Perez a felelős. Ő az, aki nem gondoskodott megfelelő szakemberről, s ő az, aki nem nyúlt a zsebébe a nyári átigazolási piacon. 

Összességében azonban igazat kell adni a Marcának, amelynek egyik cikkében jelezte: Lopetegui egszerre bűnbak és áldozat. Bűnbak, mert alapvetően az edző felelőssége a csapat szereplése, áldozat, mert gyakorlatilag vezetői szintről semmilyen segítséget nem kapott.

Hogy mi következik? Egyelőre az biztos, hogy Castilla jelenlegi trénere, Santiago Solari ül majd a Real Madrid kispadján, ideiglenes edzőként.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás