promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodás aranykincsek kerültek elő a megapadt Dunából
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Amióta mérik a Duna vízszintjét, még nem volt olyan alacsony, mint napjainkban. Került már elő az elmúlt napokbank komplett autó és amerikai légibomba is. De most Érdnél talán érdekesebb és szebb dolgokat találtak a régészek.

Kovács Katalin, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régésze a hvg.hu-nak elmondta, körülbelül kétezer érmét találtak, és több vastárgyat, fegyvereket, csákányokat, ágyúgolyókat, kardot, szablyát, és apróbb vastrágyakat.

Kovács azt is hozzátette, hogy írásos források szerint volt egy hajószerencsétlenség Érdnél a Dunán a XVIII. század közepén, a megtalált leletek pedig arra utalnak, hogy akár ezek a kincsek is egy esetleg a környéken elsüllyedt hajóból származhattak.

A különleges leletre úgy bukkantak rá, hogy egy hónapja egy helyi lakos talált egy rézkolompot, amelyet egy sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló minta díszített, majd amatőr fémkeresők több pénzérmét is találtak a területen. A múzeum szakemberei vasárnap óta foglalkoznak a feltárással, azóta próbálják kitermelni a leleteket.

A Duna vízállásának változása miatt a régészeknek gyorsan kell dolgozniuk, most úgy számolnak, hogy nagyjából szombatig van idejük dolgozni a területen. A régészek búvárokkal is dolgoznak, hogy felszínre hozzanak minél több anyagot. Ha sikerül megtalálni az egykor elsüllyedt hajó testét is, azt is a felszínre hoznák.

Gulyás Gábor múzeumigazgató azt mondta, nagyon gazdag XVIII. századi leletanyagot találtak, a kort főleg a pénzérmék alapján tudják meghatározni, eszerint a legfrissebb közülük Mária Terézia korából származik.

A tárgyakat szerdán a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jóvoltából be is mutatták a nagyközönségnek – olvasható az összeállításban.

A videót ide kattintva nézheti meg!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás