promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vasárnap Magyarország és Európa újra mozizni megy!
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az európai film sokféleségére és a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget. Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez. De nézzük a programot, vagyis milyen filmekkel találkozhatunk ezen a napon.

Rengeteg kimagasló alkotást láthatunk bőven a premier előtt. A sort a dán Gustav Möller első játékfilmje, A bűnös (Den Dkyldige) nyitja. Az alkotás elnyerte a Sundance filmfesztivál közönségdíját és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is. A történet főhőse egy felfüggesztett rendőr, aki diszpécserként egy elrabolt nő segélyhívását fogadja, és ez a hívás az egyetlen nyom, amelyen elindulhat a hatóság. A férfi személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A dánok mindig be tudnak hozni valami új látásmódot a thrillereikkel, és ez itt sem lesz másképp.

Ennek az eredeti bemutatója október 25-én lesz majd Magyarországon.


Alice Rohrwacher olasz rendező A szent és a farkas című munkáját is ezen a napon tudjuk megnézni először. Az alkotás el is hozta az idei cannes-i filmfesztivál legjobb forgatókönyv díját. A történet főszereplője Lazzaro, a jámbor parasztfiú, aki a világtól elzárt kis olasz falu lakóival együtt egy márkinő alávetettjeként robotol nap mint nap. Egy nap megismerkedik a márkinő fiával, aki megkéri őt, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségüket Lazzaro barátságnak véli, amikor azonban az ifjú nemes eltűnik, a fiú a keresésére indul, és útja során misztikus kalandok várják.

A mesébe ágyazott, erősen társadalomkritikus film november 1-jén kerül a mozikba.


A legjobban várt alkotás valószínűleg Milorad Krstic egyedi látványvilágú magyar animációs akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő lesz. Már ez is bizonyított, mivel elhozta a bukaresti Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A történet szerint különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen.

Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

Az alkotást egy hónappal a premier előtt láthatjuk, mivel csak november 15-én kezdik el vetíteni.


Azt hihetnénk vége a premier előtti filmeknek, de még mindig nincs.

Érkezik Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is, amely hitelesen ábrázolja egy mindennapi gondokkal küzdő háromgyermekes édesanya egyetlen napját. A film világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyszekciójában volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el, emellett helyet kapott az Európai Filmdíjra esélyes alkotások 12-es listáján is.

Erre november 8-ától lehet majd beülni.


Sok moziban vetítik majd Jane Magnusson kimagasló dokumentumfilmjét, a Bergman 100-at. Az alkotás Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója alkalmából tiszteleg a világhírű svéd rendező előtt.

A film Bergman 1957 és 1963 közötti korszakát dolgozza fel. A rendezőnek ezek voltak a legintenzívebb évei, ahol olyan klasszikusokat tett le az asztalra, mint A hetedik pecsét, A nap vége, Szűzforrás, illetve a „Tükör által homályosan, Úrvacsora, Csend”-trilógia.


A fővárosban a Művész Mozi, a Cirko-Gejzír, a Kino, a Puskin, a Tabán, a Toldi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Art+Cinema csatlakozott a vetítésekhez.

Vidéken ezeken a helyeken Európai Art Mozinapozhatunk: Pécs, Debrecen, Sárospatak, Szombathely, Székesfehérvár, Szeged, Békéscsaba, Nyíregyháza, Miskolc, Szigetszentmiklós, Kecskemét, Tapolca, Szolnok, Szentendre, Gyöngyös, Jászberény és Cegléd.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás