promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha résen vagy, még te is kiállhatsz Polgár Judit ellen egy partira
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Világsakkfesztivál középpontjában idén is a magyar főváros áll, ám a legősibb táblajáték nemzetközi ünnepéhez Nepál, Mexikó, Chile, Venezuela, Kolumbia, Szlovénia és Szerbia amatőr és profi játékosai csatlakoznak. Hollandiából az ezer lakosú Schiermonnikoog nevű sziget is jelezte részvételét, amelyet az esemény tiszteletére Isle of Chess (vagyis Sakk-sziget) névre keresztelnek át erre a napra, és vállalják, hogy mostantól minden helyi gyermeket megtanítanak sakkozni. 

A fesztivál kiemelt résztvevője Kína lesz, ahonnan csaknem 200 helyszín csatlakozik az eseményhez. Az ázsiai országban komoly hangsúlyt fektetnek a sakk oktatási szerepére, ennek köszönhetően idén átvették a Polgár Judit Sakkpalota és Sakkjátszótér programjait, amelyek szeptembertől a Chess Ivy nevű szervezet tucatnyi intézményében váltak elérhetővé. A többszörös olimpiai bajnokot, minden idők legjobb női sakkozójaként számon tartott nagymestert az általa kifejlesztett oktatási módszer bevezetésének tiszteletére júliusban egy különleges fesztiválon látták vendégül Kínában. 

Az ingyenes családi fesztiválnak a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont, amely nem egyszerű díszletként jelenik meg csupán, az épület is a játék részévé válik egy napra. A fesztivál a színtiszta stratégia sikerén túl a művészet és a sakk kapcsolatát is bemutatja. Így az épület és a műalkotások egyaránt a játék szerves részévé válnak erre az időre. A vállalkozó kedvű látogatók a Csontváry Chess Cafében Csontváry Kosztka Tivadar művei között tehetik próbára képességeiket a fesztivál meghívására Budapestre érkező fiatal argentin nagymester Damian Lemos ellenében. 

Az előre regisztrált, vállalkozó kedvű versenyzők október 13-án Polgár Judittal és Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnok, nemzetközi nagymesterrel is asztalhoz ülhetnek. A szimultán partik mellett az eseményen a gyermekek a Szamos Sakkpalota Kupán mérhetik össze tudásukat, a Jövő Bajnokai versenyen azok a fiatal tehetségek szerepelnek, akik nemzetközi versenyeken képviselik Magyarországot. A felnőttek pedig a Chess Challenge partikon adhatnak számot sakktudásukról, ráadásul mindenki megismerheti a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, sakktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket.

Aki nem jutna el a a Világsakkfesztivál budapesti eseményére, annak sem kell elkeserednie: egy nappal a fesztivál előtt, október 12-én a nemzetközi sakkünnephez kapcsolódva 24 órás versenyt szervez a világ első számú sakk portálja, a chess.com. A Global Chess Festival Online elnevezésű eseményen este hat órától egy kétórás szimultán játék is indul 20 ország reprezentánsainak részvételével.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás