promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rájöttek, hogy kié a világ leghíresebb női nemi szerve
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A művészettörténet tele van titkokkal és talányokkal. Az egyik legnagyobb rejtélyt Gustave Courbet francia festő A világ eredete című műve jelentette. A festményen egy hölgy nyitja szét mezítelen lábait, és tárja a világ elé önnön eredetét. Francia kutatók állítják, 99 százalékban biztosak benne, hogy megtalálták a világhírű terpesz tulajdonosát.
világ eredete

Courbet 1866-ban készült képének korabeli hatását csak elképzelni lehet, a festmény mindenesetre még 2011-ben is botrányt okozott, amikor a Facebook cenzúrázta az alkotást. Művészettörténészek és lelkes érdeklődők eddig úgy vélték, hogy a képen Courbet múzsája és szeretője, az ír modell, Joanna Hiffernan látható, akit az amerikai festőművészhez, James Whistlerhez is gyengéd szálak fűztek. Az ötlet kézenfekvőnek tűnt, egyetlen hiba akadt csupán az elmélettel: a hölgy lángoló vörös haját sehogyan sem tudták összhangba hozni a festményen látható szeméremszőrzettel. Ha a francia tudósoknak igazuk van, nem véletlenül.

A képen ugyanis nem ő, hanem egy francia balett-táncosnő, Constance Queniaux tárja fel legrejtettebb titkát. Erre utal legalábbis az ifjabb Alexandre Dumas Georger Sand-nak írt levele, amelyben a szerző a balett-táncosnőt jelöli meg a festmény modelljeként. Az írásra Claude Schopp francia történész talált rá Dumas levelezésének áttekintésekor. Schopp szerint Queniaux az Oszmán Birodalom egy diplomatája, Halil Şerif pasa – másnéven Khalil Bey – szeretője volt, és a képet a férfi rendelte meg Courbet-től, hogy azzal gyarapítsa erotikus gyűjteményét.
Constance Queniaux

A történész vélekedését osztja a Francia Nemzeti Könyvtár tudósa, Sylvie Aubenas, aki Schopphoz hasonlóan meg van győződve róla, hogy a képen a balett-táncost láthatjuk. Queniaux 34 éves volt a kép elkészültekor, épp visszavonult a párizsi opera színpadáról, és komoly versenyt folytatott a pasa kegyeiért Marie-Anne Detourbay híres-hírhedt kurtizánnal.

Detourbay, aki Jeanne de Tourbey néven is futott, híres szalont tartott fenn, később pedig de Loyne gróf feleségeként nyílt út számára a magasabb úri körökbe. Sokan úgy vélték, Courbet éppen őt választotta modellnek, ám ezt a felvetést is cáfolja a szeméremszőrzet. Sylvie Aubenas rámutatott, Queniaux gyönyörű barna szemöldöke jobban megy a festmény színeihez.

A Nemzeti Könyvtár számos fotót őriz a balettművészről, köszönhetően az úttörő francia fotós Nadar-nak.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás