promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon különleges fesztivál lesz a Csepel Művek területén – érdemes kimenni!
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Szőke Gábor Miklós óriás deszkaállatai ma már világhíresek: repülő puliját a Smithsonian Folklife Festival felkérésére állította fel Washingtonban, a vikszai Art Ovrag New Culture Festivalra egy unikornist épített, míg rackája a szentendrei skanzent őrzi. Bizton állítható, pályafutásának mérföldkövéhez érkezett: ő tervezte és készítette az Új Albert Flórián Stadion előtt felállított gigantikus sasszobrot. De ő tervezte az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyom szobrot, az Atlanta Falcon, a világ eddigi legnagyobb madárszobrát. Ebben a stadionban rendezik majd meg a 2019-es Super Bowl-t, Amerika legnézettebb sporteseményét.

Szőke első alkotásait még kutyája, a Dante névre hallgató doberman inspirálta, akinek alakja visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művekben található csarnokainak falain is. Az egykor Magyarország ipari bölcsőjének számító, a Weiss Manfréd Művek 100 éves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit Szőke Gábor Miklós újraértelmezte, a rendhagyó kortárs művészeti csarnok idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, az október 5-21. között zajló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként.

A Dante XXI. névre keresztelt összművészeti fesztivál október 12-én indul Solymosi Vilmos, alias DJ Bootsie koncertjével, Wagner és Bartók átiratokkal, indusztriális elemekkel, űrbéli atmoszférával. Emlékezve a csarnok öt évvel ezelőtti múltjára, az egykori gördeszkás kulthelyre, a Poolra, a nyitány előtt a deszkás papként ismert Zoltán atya szenteli fel a stúdiót egy egyéni performansz keretében.

Másnap este a Volkova Sisters ad koncertet. A csapat Berger Dalma és Sándor Dániel, az Esclin Syndo szerzőpárosának közös projektjeként indult 2009-ben. Hozzájuk csatlakozott Kovács Gergely gitáros és multiinstrumentalista. Akusztikus és digitális zenéjük, a folk, a cyberpunk és a '80-as, '90-es évek darkwave hangulatát ötvözi. Koncertjeiken a zene és a látvány – melyben fontos szerepet kapnak a személyes intuíciók és a meglepő ötletek – nem létezhetnek egymás nélkül. Őket a Grandpierre Attila vezette a Vágtázó Halottkémek követi, aki nyitott a sámánpunkra, annak kihagyhatatlan program. 

A három nap gasztroprogramokban is bővelkedik: Lakatos Márk stylist foodtruckjával állít emléket Magyarország első mobil konyhájának, az első magyar foodtrucknak, amely az egykori Weiss Manfréd Művekben készült és a Császári és Királyi sereg élelmezésében töltött be fontos szerepet az 1800-as évek végétől. Wossala Rozina, a Bestia étterem házigazdája kora délutánba nyúló reggelire, Békebeli brunch-ra invitálja a látogatókat, ahol Weiss Manfréd korának ételeit idézik meg kortárs csavarral. 

A Dante XXI. programsorozatot Iamyank, hazánk egyik legkreatívabb zenész-producerének, improvizatív projektje, az Atreyu’s Horse koncertje zárja. Zenéje zongorára, csellóra, hárfára és elektronikus hangzásokra épül, melyben a modern és klasszikus elemek minimalista előadásban keverednek. 

Mindegyik programhoz ingyenes buszjáratot biztosít a CAFe Budapest, amelyek Budapest belvárosából, a Városháza Parkból (a 9-es busz megállójából) indulnak Szőke Gábor Miklós stúdiójához. A buszjáratokra az adott programhoz kapcsolódó regisztrációs linken lehet helyet foglalni, a koncertekre és a Békebeli brunchra a CAFe Budapest oldalán lehet jegyet venni.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás