promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennél exkluzívabb klub nem nagyon létezik
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hétvégén adták át a Kreatív Emmy-díajakat Amerikában. A legfontosabb tévés kitüntetés speciális változata a technikai stáb, vagyis a producerek, szerkesztők és egyéb hátteremberek munkájának elismeréseként jár. Nincs akkora hírértéke, mint a Primetime Emmy-nek, vagyis a főműsoridős műsorok legjobb teljesítményeit díjazzó kitüntetésnek, de persze ez is ugyanolyan Emmy-díj. Ennek köszönhetően beleszámít a nagy díjahalmozó versenybe is, az EGOT-klub pedig három új taggal bővült a hétvégén.

Hogy mi az az EGOT? Az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjasok exkluzív klubja. Csak az lehet tag, aki a legfontosabb tévés, zenei, filmes és színházi elismerést is megkapta már életében. Ez nem kimondottan egyszerű, hiszen a műfajok széles skáláján kell kimagasló teljesítményt nyújtani, ennek megfelelően nincsenek is sokan az EGOT-ok. Igaz, vasárnap óta már hárommal többen.

Az EGOT fogalmát a Miami Vice sorozat színésze, Philip Michael Thomas alkotta meg még a nyolcvanas években, amikor a hirtelen jött népszerűség csúcsán kijelentette, meg akarja szerezni a saját EGOT-gyűjteményét. S bár ő nagyon messze volt a céltól, a közönség akkor döbbent rá, hogy többen vannak, akik viszont máris tagjai az exkluzív klubnak.

Az első EGOT Richard Rogers amerikai zeneszerző volt, aki 1945 és 1962 között gyűjtötte be mind a négy elismerést. Őt követte 1977-ben az amerikai színház nagyasszonya, Helen Hayes, aki színpadi, filmes és közéleti szerepeiben egyaránt nagyot alakított. Ugyanabban az évben lett klubtag Rita Moreno is, aki az idei Oscar-gála egyik legnagyobb sztárja lett miután ugyanabban a ruhában jelent meg, amiben 56 évvel ezelőtt átvette a  legjobb női mellékszerepéért járó arany szobrocskát a West Side Story-ért.

Rajtuk kívül (mások mellett) még Audrey Hepburn, Whoopi Goldberg, Mel Brooks és a legfiatalabb EGOT, Robert Lopez, a Coco és a Jégvarázs zeneszerzője tartozik a klubhoz.

Vasárnap a Jézus Krisztus Szupersztár élő koncertjéért Kreatív Emmy-vel tüntették ki Tim Rice szövegírót, Andrew Lloyd Webber zeneszerzőt és John Legend-et, aki ezúttal producerként érdemelte ki az elismerést. Mindhármuknak már csak ez az egy díj hiányzott a nagy gyűjteményből, így egyszerre léphettek be az EGOT-klubba.

John Legend énekes, dalszerző, az All of Me, a Love Me Now, és az Oscar-díjas Glory-című dal alkotója eddig 10 Grammy-t gyűjtött be (egy-egy Oscar és Tony mellé), s bár többször jelölték, a tévés díjak eddig elkerülték.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás