promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  A Napszállta Facebook-oldal, Eamonn M. Mccormack/Getty Images
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]
A nagy presztízsű szervezet hagyományaihoz híven a hivatalos díjátadó előestéjén díjazza a legjobbakat. A velencei zsűri elnöke Rita Di Santo (Morning Star, Tribune, Manifesto) filmkritikus, filmtörténész, a zsűri további tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok. A velencei filmfesztivál, melynek versenyprogramjában 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás, holnap este zárul a díjátadóval
– olvasható a legnagyobb közösségi oldalon.


A film az első világháború előtti utolsó békeévben játszódik. Főhőse egy hosszú távollét után külföldről hazatérő fiatal lány, aki a szülei kalapszalonját keresve végül rábukkan a bátyjára, akiről azt sem tudta, hogy létezik.

Mindez a hivatalos leírás szerint: „1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.”

Az előzetes alapján könnyen rájöhetünk, hogy a rendező nem egy hagyományos kosztümös filmmel igyekszik bemutatni a háború előtti magyar fővárost. A baljóslatú képsorok alapján biztosak lehetünk benne, a sötét titok túlmutat az egyéni tragédiákon, és a címben rejlő napnyugta a társadalomra, az egész emberiségre váró sötétséget jelzi.

(TK&fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás