promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A riói múzeum teljes egyiptomi gyűjteménye elpusztult
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az előzetes felmérések szerint a 700 darabból álló gyűjtemény egyetlen darabja sem maradt meg olyan állapotban, hogy azt még a jövőben ki lehessen állítani. 

A 200 éves Rio de Janeiro-i intézmény fáraókori gyűjteményének jelentős részét még I. Péter (1798-1834) brazil császár régiségkereskedőktől vásárolt meg a XIX. században. Ide került az az öt múmia is – köztük egy múmia az eredeti szarkofággal együtt –, amiket Iszmáíl pasa és egyiptomi alkirály ajándékozott II. Péternek (1825-1891), Brazília második és egyben utolsó császárának, amikor Egyiptomba látogatott.

Brazília egyik legrégebbi múzeuma és a kontinens egyik legfontosabb kiállítási intézménye 1892 óta működött, hatalmas geológiai, botanikai, paleontológiai és archeológiai gyűjteményt halmozott fel. 11 ezer évre visszamenőleg több mint 20 ezer tárgyat őriztek itt, a dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeum egyiptomi múmiákat, ógörög és római kori szobrokat, valamint etruszk kincseket.

Az épület 1808 és 1821 között a gyarmatosító portugál királyi család rezidenciája volt, 1822 és 1889 között a brazil császári család lakott benne, majd 1889-től 1891-ig a köztársasági alkotmányozó gyűlés működött a falai között, mielőtt 1892-ben úgy döntöttek, hogy az 1818-ban VI. János király által alapított Nemzeti Múzeum kapja meg.

A kármentés továbbra is zajlik, a Brazíliában működő egyiptomi diplomáciai képviseletek és brazil muzeológusok azon dolgoznak, hogy megállapítsák a keletkezett kár mértékét.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás