Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ez a tréfa igazán nem hiányzott az olaszoknak

Ez a tréfa igazán nem hiányzott az olaszoknak

Zene, Film & Kultúra

Ez a tréfa igazán nem hiányzott az olaszoknak

Zene, Film & Kultúra

Promotions 11:13
A múlt héten indult Velencei Filmfesztivál egyik leginkább várt eseménye a Suspiria című film bemutatója volt. Luca Guadagnino A szürke ötven árnyalatából ismert Dakota Johnson főszereplésével támasztotta fel a legendás olasz rendező, Dario Argento 1977-es művét. A vasárnapi világpremieren a felfokozott várakozásnak megfelelően egy rakás sztár vonult fel a vörös szőnyegen. A figyelem középpontjába ezúttal mégsem a hollywoodi csillagok kerültek, hanem egy olasz rendező, Luciano Silighini Garagnani, aki egy „Weinstein ártatlan” feliratú pólóban sétált végig a fotósok hada előtt.

Már szinte unalomig ismert tény, de a rend kedvéért: Harvey Weinstein hollywoodi producer hatalmával visszaélve évtizedeken át zaklatot nőket, több tucat áldozatát erőszakolta meg, a kapcsolatainak köszönhetően azonban mocskos ügyei rejtve maradtak, egészen tavaly októberig. A New York Times és a New Yorker magazin hosszú cikkekben leplezte le a filmmogult, aki ezúttal már nem menekült, szexuális erőszak vádjával indított pere jelenleg is folyik. Ha bűnösnek találják, élete végéig börtönben maradhat.

Luciano Silighini Garagnani gesztusa ennek megfelelően nem maradt észrevétlen. Ez a figyelem pedig aligha jön jól a világ egyik legjelentősebb filmfesztiváljának, amelyet már eddig is azzal vádoltak, hogy nem tesz semmit a női egyenjogság érdekében (sokan már azt is nehezen emésztették meg, hogy csupán egyetlen női rendező kapott helyet az idei versenyprogramban). 

A póló ügye azért is jött nagyon rosszul a fesztiválnak, mert a fenti kritikákra válaszul a szervezők igyekeznek minél többet tenni az esemény hírnevének megmentése érdekében. Ezért is írták alá a nemi egyenlőségre vonatkozó megállapodást, amelyhez jelentős filmfesztiválok csatlakoztak. Azzal azonban, hogy engedték végigsétálni a „Weinstein ártatlan” ruhadarabot a szőnyegen, mindent leromboltak, amit eddig feépítettek, vélik a kritikusok. Annál is inkább, mert a női aktivisták nem kapták meg az esélyt, hogy fellépjenek a vörös szőnyegre, ahogy tették azt például a Cannes-i Filmfesztiválon májusban.
Ez nem egyszerűen vitás eset, hanem az egész társadalmat átható probléma
– mondta a zsűri elnöke, Guillerm Del Toro a botrányt keltő póló kapcsán.

(fib)