promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Dwayne Johnson, avagy A Szikla még szerdán jelentette be a Twitterén, hogy a készülő The King (A király) című filmben ő alakítja majd a címszereplőt, vagyis Hawaii megalapítóját, és első nagy uralkodóját, Kamehameha királyt.
Attól a naptól fogva, hogy Hollywoodba érkeztem, arról álmodtam, hogy egyszer leróhatom a tiszteletemet király előtt, és élővé tegyem az örökségét
– fogalmazott a színész. Aki egyúttal bejelentette, hogy a filmet Robert Zemeckis (Forrest Gump) rendezi, a forgatókönyvet pedig Randall Wallace (A rettenthetetlen) írja.
A polinéz kultúrában létezik egy mondás, amely szerint egy dolog nem akkor végeztünk, amikor befejeztük, hanem amikor igazzá tettük
– hangsúlyozta a színész a film kapcsán.

A Hollywood Reporter szerint a film egy nagyívű történelmi eposz lesz, amely a tényekre támaszkodva mutatja majd be Kamehameha királyt, aki életével beteljesítette a születésekor kapott csodálatos jóslatokat. Kamehameha 1736-tól 1819-ig élt. Uralkodása alatt egyesítette a háborúskodó hawaii-i szigeteket, és megalapozta az ország gazdasági fejlődését.

Nem mindenki örül azonban a készülő filmnek, pontosabban a címszereplő személyének.

„Nagyon szeretem Dwayne Johnsont, de ő egy komédiás. Nagyon remélem, ez a film nem egy üres vígjáték lesz” – fogalmazott a Hawaii News Now című hírportálnak Vicky Holt Takamine, a tradicionális hawaii-i tánc, a hula egyik legendás oktatója.

„A közösségünk egy része sértésnek veheti, hogy a nagy király szerepét egy polinéz származású színészre bízzák” – tette hozzá a hawaii-i tradicionális kultúra egy másik befolyásos képviselője, Hinaleimoana Wong-Kalu.

Lilikala Kameeleihiwa, a Hawaii Egyetem professzora hangsúlyozta, a szereplőválasztás jól jellemzi azt a hollywoodi gyakorlatot, ahogy az amerikai filmipar kisajátítja, kisemmizi az egyes kultúrák autentikus történeteit.
Kamehameha egy hatalmas uralkodó volt, és nem egy Disney-figura. Tökéletesen elhibázott lépés, hogy olyasvalaki alakítja a királyt, aki még csak nem is Hawaii-ról származik. Több tucat színészt választhattak volna Kamehameha valódi leszármazottai közül, hiszen kizárólag ők alkalmasak rá, hogy megszemélyesítsék az uralkodót
– mutatott rá Lilikala Kameeleihiwa.  

A gyanútlan szemlélő talán nem is tudna különbséget tenni, a helyiek számára azonban hatalmas a távolság a hawaii-i és a polinéz kultúra között. Ezért is vehetik rossz néven, hogy A Szikla személyesíti meg Kamehameha királyt. Bár Dwayne Johnson élt Hawaii-on, ám anyai ágon polinéz, apai ágon pedig afro-amerikai (afro-kanadai) származású, vagyis vérségi alapon valóban nem sok köze van a csendes-óceáni szigetekhez.

Ettől függetlenül Johnson biztos benne, hogy a filmnek mindenki örülni fog. Meg is nyugtatta az aggodalmaskodó szigetlakókat, hogy tisztában van a szerep kulturális és történelmi jelentőségével, és mindkettőt tiszteletben fogja tartani, és rendkívül büszke rá, hogy ő mutathatja be a világnak Kamehameha páratlan örökségét.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás