promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Továbbra is börtönben marad John Lennon gyilkosa
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A férfi, akit 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, legutóbb 2016-ban, már kilencedik alkalommal indítványozta feltételes szabadlábra helyezését. Meghallgatásán akkor elismerte, előre megfontolt szándékkal ölte meg a Beatles alapítótagját: tette önző és gonosz volt. 2014-ben ezzel szemben még azt mondta, hogy a gyilkosság idején meg volt zavarodva.

Chapman még szerdán jelent meg a kérelmet elbíráló bizottság előtt, de csak péntek hajnalban értesült az elutasító döntésről.

A bizottság szerint Chapman szabadlábra helyezése „összeegyeztethetetlen lenne a társadalom érdekeivel és biztonságával”, valamint „kisebbítené a bűncselekmény súlyosságát, ezzel aláásva a törvény iránti tiszteletet”. A testület szerint emellett fennáll a veszélye annak, hogy a börtönből való kikerülése esetén valaki John Lennon halálát megbosszulva árthatna Chapmannek.

Szerdai meghallgatásakor politikusok és Lennon rajongói a világhírű zenész New York-i, Central Parkban lévő emlékhelyén követelték Chapman rácsok mögött tartását.

A férfi két év múlva, 2020 augusztusában kérheti újra feltételes szabadlábra helyezését.

John Lennon 40 éves volt, amikor a manhattani Dakota-ház előtt négy halálos lövést adott le rá Mark Chapman, aki nem menekült el a helyszínről, hanem hagyta, hogy lefegyverezzék és megvárta a rendőrök kiérkezését is. A Beatles alapítója a kórházba szállítás közben elvérzett.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás