promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vigyázni a kortárs művészettel, egy néző majdnem a nyakát szegte
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Anish Kapoor napjaink egyik legjelentősebb művésze. A brit szobrász kedvenc témája az űr, a hiány, a semmi megragadása. Egyik alkotása esetében ez annyira jól sikerült, hogy a mű balesetet okozott, egy férfi belezuhant a feketére festett semmibe, az esés után kórházba kellett szállítani.

A szerencsétlen eset Portugáliában történt.

Kapoor Descent Into Limbo (Alászállás a pokolba) című, még 1992-ben készített installációját a portói Modern Művészetek Múzeumában mutatták be néhány napja. Az alkotás egy betonból készült kockaépület, amelybe a látogatók egy kis ajtón át léphetnek be, belül egy jókora fekete lyuk fogadja a közönséget. Ez voltaképpen egy két és félméteres éjfeketére festett gödör, amely a leírás szerint a sötétség tere, és nem csupán egy lyuk a padlóban. 

Talán a kettő közti különbséget szerette volna megtapasztalni egy 60 éves portugál férfi. Mindenesetre túl közel merészkedett a sötétség teréhez, és belepottyant a gödörbe, ami ugyan a művészi szándék szerint nem csak egy fekete lyuk, de ha bele kell esni, úgy tűnik, mégis éppen az.

A férfit a baleset után kórházba kellett szállítani, de a hírek szerint sérülései nem súlyosak. Már persze a fizikaiak, a művészet igazságán ejtett sebek ellenben sosem gyógyulnak be.

Az installáció, mint arról a portói múzeum tájékoztatta a közönséget, ideiglenesen zárva tart.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás